17 april 2011

Kids (1995)

Originaltitel: Kids
USA/Färg/91 min

Regisserad av Larry Clark
Skriven av Larry Clark, Harmony Korine och Jim Lewis
Medverkande: Leo Fitzpatrick, Sarah Henderson, Justin Pierce, Joseph Chan, Johnathan Staci Kim, Adriane Brown m.fl.

LARRY CLARK OCH HARMONY KORINE
har blivit kända för sina grovkorniga och explicita filmer, där det främsta motivet ofta är brydda ungdomar. Ken Park (2002) väckte kontrovers för sina sexscener och Gummo (1997) för att vara en allmänt mobbad film. Kids är ett samarbete mellan de två och är faktiskt, ganska förvånande, ändå inte så frånstötande som dess rykte har utgett den för att vara.

Kids handlar om ett gäng ungdomar i New York. De fördriver tiden med sex, alkohol och droger. Många av killarna skejtar medan tjejerna sitter i klungor och diskuterar. Telly, en av grabbarna, roar sig dag ut och dag in med att försöka hamna i säng med oskulder. Han väjer inte för att med grovt språk beskriva hur han "tog tjejen" den tidigare kvällen, något som hans kamrater tycker är väldigt häftigt. I ett moln av hasch och ett surr från billiga skejtvideor, följer vi parallellt en grupp tjejer. Tjejerna, däribland Ruby (Rosario Dawson), diskuterar oralsex, samtidigt som Jenny (Sevigny) tröttsamt tittar omkring. Hennes erfarenheter ligger inte ens i närheten av de andra tjejerna; hon har enbart haft sex med en kille, Telly. Ruby och Jenny berättar att de gått och testat sig för könssjukdomar, eftersom man aldrig kan vara säker. Dock ökar förvåningen då Jenny är den som visar sig vara HIV-smittad. Jenny blir då fast besluten att ta fatt Telly, i den kavalkad av oskuldsjagande hans sexliv numera formats till.

Med dokumentärlik filmning och väldigt duktiga skådespelare, blir det skitiga porträttet av promiskuösa ungdomar väldigt närgånget. Även om det till stor del är en generationsfilm, en film som tydligt visade 1990-talets strömningar med spretigt hår, häng, illa matchande färger och skejtande i den tid då HIV började uppmärksammas, är det ändå en berörande film. HIV är fortfarande lika angeläget idag, men att många skulle kunna tyckas känna igen sig i den här typen av vilda beteende tror jag inte. Det är åtminstone en värld som sträcker sig ganska långt från Sveriges ungdomar (rent visuellt, men stundtals även mer innerligt), vilket gör att filmen kanske blir mer en "film om ungdomar och HIV", än en berättelse som verkligen skakar om och får en att förstå.

Dock ska inte sägas att filmen är dålig. Ett relevant ämne om en hemsk sjukdom i en väldigt rörig djungel av armsvett, rullbrädor och våta fläckar i madrassen blir en berättelse att äcklas och läras av. Med mycket duktiga skådespelare, bra musik och en träffsäker final blir Kids en gripande (och lyckligtvis inte alltför stötande) film om ungdomar och hur splittrad deras oskuldsfullhet ofta faktiskt är. 3/5

Inga kommentarer: