17 augusti 2007

Brazil (1985)

Originaltitel: Brazil
USA / FÄRG / 119 min

Regisserad av Terry Gilliam
Skriven av Terry Gilliam, Tom Stoppard och Charles McKeown
Skådespelare: Jonathan Pryce, Robert De Niro, Katherine Helmond, Ian Holm, Bob Hoskins, Michael Palin m.fl.

TERRY GILLIAM HADE ALLTID PROBLEM att släppa ut sitt mästerverk. Detta var pågrund av att det var något för bisarrt och nytt. Filmen krävde 100 miljoner för att göras, sedan efter flera års klagande så fick han jobbet att göra Brazil (1985). Den 1 januari 1984 gav Terry den färdigklippta version till Universal Studios. Men tyvärr var den tvungen att klippas ner. Efter en längd som gick bra för bolaget, 40 minuter förlorad film. Istället för att filmen skulle sluta som den var bestämd att göra, ändrades den till ett mer typiskt, dåligt slut. Terry Gilliam blev rasande.

Kritiker från L.A. blev nyfikna, de vill se Gilliams version. Efter detta visade Gilliam sitt verk för kritikerna och de älskade detta (han gick till och med hem till dem för att visa den) missförstådda verk. Tillslut gav bolaget upp och visade den riktiga versionen av Brazil. Nu för tiden har folk kallat Terry's verk för en av de bästa filmerna genom tiderna. IMDb har utnämt den till en av de bästa filmerna på Top 250. Det blev en storslagen triumf för Gilliam.

SAM LOWRY ÄR EN MAN SOM LEVER I en retrofuturustiskt stad, han är typisk byråkrat som jobbar i en typisk men något stökig och huvudvärksframkallande arbetsmiljö. En dag märker han ett adminstratörsmisstag. En fluga råkar åka in i en skrivmaskin som hostar upp efternamnet Tuttle och råkar således ändra namnet Tuttle till Buttle. En oskyldig människa vid namn Buttle råkar ut för en viss Tuttles straff och avlider. Sam Lowry måste ta itu med denna byråkratiska mardröm men börjar senare att komma i kontakt med denne Tuttle, en slags "undergroundhjälte". På färden möter han den kvinnliga terroristen Jill Layton. Men det blir allt värre för Sam när han blir en fiende med staten, på grund av hans smått ofrivilliga umgänge med dessa två.

Skådespelet av Johnatan Pryce (Sam Lowry) är bra som den milt tråkiga och fyrkantiga mannen. Hans chef Mr. M. Kurtzman (Ian Holm) är väldigt kul som en nervös och udda chef. Tuttle (Robert DeNiro) skådespelar också bra som en "undergroundhjälte" som är klart bättre än den vanliga servicen. Fotot är bra och ger en stark känsla av att man lever i en oförorenad stad, detta bevisar också scenografin som verkligen ger en bild av att man är i framtiden. Scenografin påminner också mycket om filmen Metropolis (1927). Som också är en framtidsfilm. Som jag tycker så är det såhär, blandar du Metropolis och Monty Pythons humor så får du Brazil.

Fast filmen har sina nackdelar som att det oftast blir rörigt vid vissa tillfällen. De jag gillar med filmen också är att använder mycket skugga så filmen blir till en neo-noir film. Ja, vad mer kan man säga? Storslagen, väldigt. Ifall ni ser den här DVD:n, tveka inte.

····½

1 kommentar:

Anonym sa...

Ιnfοгmаtive аrtіcle, exactlу what I waѕ lοоking fоr.


Also visit my web ρаge - skin lightener reviews