5 oktober 2008

Fisher King (1991)

Originaltitel: The Fisher King
USA / FÄRG / 137 min

Regisserad av Terry Gilliam
Skriven av Richard LaGravenese
Skådespelare: Jeff Bridges, Robin Williams, Mercedes Ruehl, Amanda Plummer, David Hyde Pierce, Adam Bryant m.fl.

TERRY GILLIAM är nog den mest hatade och älskade regissören som finns, och då menar jag ej enbart per person utan även per filmbolag. Gilliams filmprojekt har ständigt kantats av diverse kriser och nedläggningar och de filmer som väl kommit fram på biorepertoaren har ibland fått ta kritikernas hänsynslösa recensioner. Men Gilliam vinner på något annat. Folket. Så länge som Gilliam har fått ta en hel del skit, har han även fått ta en hel del kärlek och beröm. För beundrare av hans verk finns det faktiskt inte dåligt av.

FEAR AND LOATHING IN LAS VEGAS (1998), TIDELAND (2005) OCH BRAZIL (1985) är alla filmer som gått hem i Gilliam-beundrarna. Även om kassasuccéen uteblev, så blev uppskattningen och kultfaktorn för dem enorma. Det beror på att Gilliam är stark. Han knäcks inte. Nederlaget för Gilliam har skett ett flertal gånger, men Gilliam vägrar ge upp filmskapandet. Han tror på sig själv och gör således de filmer han vill göra. Och han vet att filmerna kommer gå raka vägen i folkets hjärtan, om inte i kritikernas.

THE FISHER KING är en berättelse om radio-disc-jockeyn Jack Lucas. Hans halvkaxiga ton och dystra syn på mänskligheten genomsyrar hans program och för tankarna till Talk Radio (1988), där liknande element förekommer. En dag ringer ett stort fan, vid namn Edwin, till studion och ber om råd hur han ska ta sig till med en tjej han gillar och vill skapa kontakt med. Jack anklagar henne genast för att vara en yuppie, en sådan som inte kan känna saker som kärlek och en sån som förstör det samhälle de lever i. Edwin tar detta så hårt att han massakrerar hela restaurangen där han brukade se tjejen han gillade, innan han till sist vänder kulan mot sig själv. Jack går in i en djup depression i några år, tills han träffar en uteliggare vid namn Perry. Jacks första intryck av Perry är en galen och vimsig uteliggare. Vad som börjar som typiskt uteliggardravel, blir dock till något betydligt mer för den deprimerade Jack. Jack börjar få en insikt om livet.

KAN LÅTA SOM typiskt sentimentalt Hollywood-skitsnack, men icke. The Fisher King är trots allt Terry Gilliams verk och han har något annat i kikaren. Han blandar in den Heliga graal och en röd galopperande riddare, tillsammans med underbara karaktärer och den drivande kraften i nästan alla filmer - humor. Det är en fröjd att se The Fisher King. Det är inte en komedi, men den har en romantisk twist. Som vi alla vet är romantik och kärleken ett tema som sällan får sin rätta chans att porträtteras i film, de flesta romantiska filmer faller ofta pladask, men The Fisher King ger en unik men autentisk bild av romantiken hos andra individer än de vi ser som oftast.

THE FISHER KING är en lysande film med lysande rollprestationer. Jeff Bridges, den klara favoriten, briljerar som Jack Lucas, men fina prestationer kommer även från Robin Williams och Amanda Plummer. Den som gör det bästa jobbet i den här filmen är däremot Mercedes Ruehl, som gör porträttet som Jacks flickvän fenomenalt. Hon fångar alla smådetaljernas ögonblick, och fick en välförtjänt Oscar för sin prestation. Det är mycket kul att se när en skådespelerska som Ruehl, tillsammans med Bridges, Williams och Plummer får göra en film tillsammans. Magin är fullkomlig.

SUMMA SUMARUM är att The Fisher King är en lysande film. Det är en unik och nyskapande film, som ändå inte tar ordet nyskapande till överdrift, utan fortfarande behåller sina fötter på jorden. Gilliam har en tendens att övergå till bångstyrighet, men i den här filmen visar Gilliam verkligen den talang han besitter. Det är en film som man, trots dess skruvade delar, blir glad av. Ett porträtt av en sunkig DJ:s kamp från botten till toppen har aldrig varit bättre och lär ej heller bli.

···½

1 kommentar:

Anonym sa...

I must thank you for the efforts уou've put in writing this blog. I'm hoping to see the ѕamе high-grade blog posts
frοm you in the future as well. In fact, your creаtive wrіting abilities has motіvateԁ
me to get my veгy own website now ;)

Αlso visit my page ... skin lightener serum