18 augusti 2007

Värstingarna (2006)

Originaltitel: Gridiron Gang
USA / FÄRG / 120 min

Regisserad av Phil Joanou
Skriven av Jeff Maguire och Jac Flanders
Skådespelare: The Rock, Xzibit, L. Scott Caldwell, Leon Rippy, Jade Yorker, David V. Thomas m.fl.

THE ROCK, WRESTLERN SOM BLEV SKÅDIS. Hur fasiken gick det till?
Ni har säkert sett honom i b-filmer som The Scorpion King (2002), Welcome to the Jungle (2003), Doom (2005) osv.
Inga höjdarfilmer med andra ord och The Rock gör inget märkvärt ifrån sig. Gridiron Gang (2006) är inget betydande undantag.
Filmen är "based on a true story" vilket gör att folk inte tror att man gjort något annorlunda med manuset. Alltså, man har tagit exakta händelser och fått skådisar att spela upp dem. Detta tjänar filmbolaget på. I USA är medelmänniskan ganska korkad. De ser en klyschig film, med andra ord, ett gäng ungdomsbrottslingar lär sig samarbeta för att sedan bli bästisar och "vinna".
Detta är, för dem, en riktigt bra film. Samma sak tycker unknowledged barn i 12-års åldern.
För övrigt finns det en dokumentär (som jag tyvärr inte har sett) från 1993 med samma namn som filmen.

To explain the plot: The Rock spelar Sean Porter, en ledare på en ungdomsvårdsanstalt USA. Han och hans kollega Malcolm Moore (Xzibit) inser att när ungdomarna släpps ut från anstalten hamnar de tillbaka i sina gamla gäng och blir skjutna eller faller tillbaka in i kriminaliteten. De bestämmer sig därför för att göra ett amerikanskt fotbollslag av ungdomarna. De tränar och hamnar i en football-liga med bl.a. ett kristet college-lag.
Man får också följa en ung kille, Willie Weathers (Jade Yorker), som förlorar sin bästa kompis i en drive-by skjutning utdelad av ett par killar från rival-gänget. Willie ska hämnas but ends up killing his mothers boyfriend och hamnar på ungdomsanstalten.

EN MYCKET REALISTISK INSIKT i amerikanska ungomdsbrottsligheten och hur den påverkar ungdomar och deras anhöriga. The Rock gör förmodligen sin bästa roll någonsin, en positiv överraskning. Men ungdomarnas skådespeleri håller inte i längden och det gör att filmen sjunker i mina ögon. Med högre budget och bättre skådespeleri kunde detta ha blivit en riktigt bra produktion. Jämfört med den personliga favoriten Remember the Titans (2000) är Gridiron Gang ingen direkt jämlike med den. En del som jag gillar är när filmen är slut får man se kommentarer från de riktiga ungdomarna som filmen bygger på, ganska känslosamt. Även scener från dokumentären från 1993. En stor bonus.
Är du taggad på att se en amerikansk fotbollsrulle är den här inte direkt att rekommendera. Den är alldeles för americanized. Den får 2 ½, godkänd helt enkelt.

··½

Inga kommentarer: