28 februari 2011

Eagle vs Shark (2007)

Originaltitel: Eagle vs Shark
Nya Zeeland/Färg/88 min

Regisserad av Taika Waititi
Skriven av Loren Horsley och Taika Waititi
Medverkande: Loren Horsley, Jemaine Clement, Joel Tobeck, Brian Sergent, Craig Hall, Rachel House m.fl.

PÅ ETT SÄTT KAN MAN SÄGA att detta är ytterligare en film i den drös av märkliga indiekomedier med pinsamma scener, foto som bygger på att man filmar karaktärerna rakt framifrån, konstiga T-shirts och sketch- eller stop-motion-aktiga försekvenser. Det finns givetvis en tjusning i detta; det är väl just därför det gått hem. Såväl Napoleon Dynamite (2004) som Little Miss Sunshine (2006) har helt eller delvis följt ovanstående recept, vilket tyvärr leder till att det som en gång var unikt och udda, blir allt mer kommersiellt och uttjatat. Eagle vs Shark (2007), med Flight of the Conchords-favoriten Jemaine Clement, handlar om Lily, som blir kär i en mysko, något socialt hämmad typ vid namn Jarrod, med förkärlek för videospel och att göra stearinljus. De två finner varandra och åker iväg till Jarrods hemstad, där den komplexa Jarrod ska slå ner en kille som mobbade han som barn. Under tiden de är där rivs gamla sår upp i familjen, i en blandning av maoriska rötter, smått udda scener och sovsäckar.

Denna typen av filmer tenderar att bli ganska tjatig, men jag ska avstå från att fortsätta jämföra den med den typ av filmer den kan förknippas med. Den bär nämligen på unika element också. Exempelvis har vi här en film som är från Nya Zeeland (och som inte är av Peter Jackson) och som tydligt färgas av nyzeeländsk kultur. Detta sätter givetvis ännu mer prägel på filmen, samtidigt som det faktiskt finns något intressant i denna Jarrod. Man kan lätt avfärda Jarrod som en egoistisk tönt, men istället för att göras till en nästan helt komisk figur (som Napoleon Dynamite), finns här faktiskt en ganska realistisk vibb av en verkligt svår människa. Det svåra i hans personlighet beror här på en anledning: att han jämt blivit avstött av sin pappa (eftersom pappan jämt tyckt att hans andra son varit bättre). När då den andra sonen tagit livet av sig, gör pappan inget annat än att gräma sig och rynka på näsan så fort Jarrod gör någonting. I jämförelse med nämnda Napoleon Dynamite (som man gärna jämför med när man snackar om denna film) får vi här faktiskt lite mer än en komedi.

Eagle vs Shark är en film med tanke, som dessutom bjuder på lite mer än bara samma, gamla recept på "unik komedi" vi sett de senaste åren. Vi känner fortfarande igen oss, men det finns även en hel del nytt, vilket gör att filmen faktiskt blir lite av en pärla. Att Nya Zeeland, liksom musslan, omsluter hela pärlan, gör att filmen bara blir desto mer unik och intressant. Se. 3/5

Inga kommentarer: