30 mars 2010

The Departed (2006)

Originaltitel: The Departed
KINA OCH USA/FÄRG/151 min

Regisserad av Martin Scorsese
Skriven av William Monahan, Alan Mak och Felix Chong
Medverkande: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Ray Winstone m.fl.

ÄVEN OM MARTIN SCORSESE onekligen kör på i samma spår i nästan varje film, så är han ju onekligen en duktig regissör. När jag var som allra mest besatt av Jack Nicholson, väntade jag spänt på The Departed (2006). När den sedan dök upp biograferna tappade jag liksom intresset och såg den inte förrän nu, fyra år efter dess premiär.

The Departed är en ganska trasslig historia om en infiltratör från polisen, in i ett skurknäste i Boston, och en infiltratör från skurknästet, in i poliskontoret. Konceptet är i sig spännande och med Jack Nicholson och Leonardo DiCaprio i huvudrollerna blir man onekligen intresserad av The Departed. Dock är filmen ganska krångligt strukturerad och om man inte är fullständigt skärpt när man ser filmen, framför allt i början, så är det lätt att man kommer vilse i handlingen.

Scorsese har ett öga för karaktärer och använder sig, till fullo, av bra skådespelare. Mark Wahlberg och Martin Sheen glänser i mindre roller och bär upp filmens intensivitet. Det är nämligen inte överdrivet mycket biljakter och dylikt, utan den verkliga vassheten ligger i karaktärerna.

Även om filmen har bra skådespelare, intressant handling och en hel del kraftfulla actionscener (Sheens fall, to say the least), så är det inte precis en helt felfri film. Pulsen håller sig snabb, men i smärre komplexiteter är det lätt att ibland tappa intresset, i en film som, trots allt, är utformad som en ganska typisk skurk-och-snut-historia.

Det är en stundtals väldigt spännande film signerad Scorsese och duger fint för den som vill se något lättsmält, men inte alltför hjärndött, en händelselös kväll. Dock tål att sägas att detta inte är varken Nicholson eller Scorsese i sitt essä. Slutresultatet blir en otvivelaktigt fin, men ganska så obetydlig, prestation från båda hållen. 3/5

Inga kommentarer: