12 april 2010

Tom i bollen (1980)

Originaltitel: Caddyshack
USA/FÄRG/98 min

Regisserad av Harold Ramis
Skriven av Brian Doyle-Murray, Harold Ramis och Douglas Kenney
Medverkande: Chevy Chase, Rodney Dangerfield, Ted Knight, Michael O'Keefe, Bill Murray, Sarah Holcomb m.fl.

1980-TALET HAR MÅNGA KOMEDIER att bjuda på. Det tål dock att nämnas att alla inte är särskilt bra. Jag valde att se denna rulle för att Chevy Chase medverkade, i tron om att det här faktiskt skulle bli kul och, ja, fel hade jag.

Filmen handlar om en exklusiv golfbana och alla dess märkliga besökare. Den främsta karaktären är Danny Noonan, en caddy som knegar hårt för att få pengar till universitet. Filmen använder sig dock ej utav denna enstaka handling, utan väljer istället att blanda in en massa sidointriger. Dessvärre kan detta bli ett rent självmord som filmskapare, då tittaren ganska snabbt hittar den intressanta intrigen, bland alla andra, och mest blir uttråkad av de andra. Det finns givetvis bra undantag, exempelvis The Rules of Attraction - Lustans lagar (2002), men leder inte alltför sällan till film av just typen Tom i bollen.

Bland golfbanans besökare ser vi, bland annat, Al Czervik, en högljudd drummel som bara sabbar för andra. Czervik spelas av Rodney Dangerfield, som, trots sina galna gestikulationer och mosiga nylle, faktiskt inte är så värst kul. Dock kan man belysa att han är en av de roligare i filmen, för mycket roligare blir det inte. Vi känner ingen som helst sympati för Noonan och de enda höjdpunkterna i filmen är, förutom Dangerfields gester och mumlande, till stor del, de fåtal scener med Chevy Chases obekymrade Ty Webb eller Bill Murrays Carl och hans jakt på det ack, så uppenbara, gosedjuret till kindpåsråtta. Hade de gjort en sammanställning av alla dessa scener och gjort en kortfilm av det, så hade den, med all säkerhet, fått tummen upp av mig. Nu blir det dock ganska magert och, förargligt nog (eftersom det trots allt är tänkt som en komedi), ganska tråkigt. 1½/5


Inga kommentarer: