8 mars 2011

Whatever Works (2009)

Originaltitel: Whatever Works
Frankrike och USA/Färg/92 min

Regisserad av Woody Allen
Skriven av Woody Allen
Medverkande: Larry David, Adam Brooks, Lyle Kanouse, Michael McKean, Clifford Lee Dickson, Yolonda Ross m.fl.

NÄST INTILL ALLT AV WOODY ALLEN
är bra och när man recenserar en film av honom, kan man nästan alltid räkna med att filmen får någorlunda högt betyg. Hans verkliga storhetstid var väl 1970-talet, men även nu på senare tid har han kommit med en hel del lysande filmer (Match Point (2005), Cassandra’s Dream (2001)).

Till skillnad från många av hans tidigare filmer, är Woody Allen ej med som skådespelare i Whatever Works. Huvudrollsinnehavaren har här istället fått bli Larry David (känd för succéer som Seinfeld och Simma lugnt, Larry!), som spelar en pessimistisk besserwisser, Boris, som briljerar med sitt höga intellekt genom att tycka illa om allt och alla. Med sina syrliga, cyniska kommentarer, underhåller han de vänner som kanske mest ser han som en gnällig farbror. Inte särskilt förvånande, så har Boris ingen fru och efter ett misslyckat förhållande tidigare har han inte varit särskilt pigg med att återskapa någon form utav romans.

En dag ligger en ung tjej, Melody, utanför hans port. Hon kommer från södern och ber om att få ett ställe att bo på. Boris är lika förvånad som oss: varför skulle hon vilja bo med en person hon inte alls känner, i en så stor stad som New York. Efter många om och men får hon till slut bo hemma hos Boris, som fullkomligt överöser henne med all form utav nihilistiska uttalanden, något som flickan absorberar som en tvättsvamp.

Woody Allen (som är känd för hans fäbless för unga tjejer) har här gjort en film som lätt kan avfärdas som en film som visar att det minsann inte är något fel med att en gammal farbror har ett förhållande med en ung, knappt 20 år gammal, flicka. Allen har dock, med Whatever Works, ej tänkt göra en film som varken behandlar eller glorifierar temat om ung och gammal som blir förälskade. Även om det är en viktig del i filmen, är filmens själva kärna karaktären Boris och den värld runt omkring honom. Såsom Boris själv menar med hög IQ, så ser han hela bilden, alla hans vänner, personer runt honom, allt. I samma manér som Boris snappar upp allt runtom honom (och säger nedlåtande saker om det), får även vi följa med i hans omvärld, hans vänner och bekantskap. Det blir alltså som en inblick hur världen ser ut för Boris, en typ man helst inte vill träffa.

Whatever Works är inte en av Allens bästa, men lite upplyftande kritik behöver denna film ändå. Allen är en gammal man som pumpar på utan minsta problem och håller sig aktiv hela tiden. Att hans filmer dessutom är bra visar ju bara vilken duktig regissör han är. Med Whatever Works ska ni inte räkna med en jättebra film, men den är full med den typ av judiska New York-humor vi alla kommit att älska Allens filmer för och även om Boris kommentarer kan verka nedlåtande och betungande, är det en desto roligare film om en karaktär som också behöver ses, i en film som varje Allen-beundrare definitivt ska se. 3/5

Inga kommentarer: