20 augusti 2007

Flykten mot Botswana (1975)

Originaltitel: The Wilby Conspiracy
STORBRITTANIEN / FÄRG / 102 min

Regisserad av Ralph Nelson
Skriven av Rodney Amateau, Peter Driscoll och Harold Nebenzal
Medverkande: Sidney Poitier, Michael Caine, Nicol Williamson, Prunella Gee, Saeed Jaffrey, Persis Khambatta m.fl.

EPIC MOVIE (2007) KOSTAR 179 kronor på Discshop i dagsläget. Samma sak med Kill Your Darlings (2006). Resident Evil - Apocalypse kostar 119 spänn. Filmen Barbie i nötknäpparen säljer de för nästan 200, alltså 199 kronor. Vad har dessa filmer gemensamt. De är kassa, eller minst sagt, väldigt dåliga.

Five Easy Pieces (1970) kostar 99 kronor. Gökboet (1975) kostar lika mycket. The Pianist (2002) kostar även den 99 kronor och likaså Kramer mot Kramer (1979). Vad har dessa filmer gemensamt? De är fantastiska. Vad vi nu kommit upp i är en riktig dröm för oss filmälskare som vill få tag i film legalt. De bra filmerna är alltså oftast billiga, medan de sämre är dyrare? Och ibland är det tvärtom? Oj, oj, oj. Nu blev det stökigt. Men vad jag menar är att du kan göra riktiga fynd, bara du håller ögonen öppna. Så var fallet med Flykten mot Botswana (1975). Den här hittade jag i en back, 5 filmer för 99 kronor, 1 film för 29. Oj, oj, oj. Du kan tjäna på det här, filmsamlare.

FILMEN HANDLAR OM en svart rebell nämnd Shack Twala (Sidney Poitier) som nyss blivit frisläppt från fängelse, efter 10 avtjänade år. Han är emot rasismen i Sydafrika, där filmen utspelar sig, men eftersom även polisen är rasistiska, så går ju inte hans planer riktigt genom. Han tror att lyckan är gjord och åker bort från rättegången, där han blev frisläppt, med sin advokat Rina (Prunella Gee) och hennes älskare Keough (Michael Caine). Dock stöter de på ett smärre problem med en envis, KKK-aktig polisman vid en vägspärr, vilket slutar i ett glödande slagsmål med nävar flygandes från Keough och Twala, samt ett misslyckat mordförsök från en polisassistent. De två männen, som knappt känner varandra, är nu på rymmen från en rasistisk polis med enbart en advokat på deras sida. De behöver släppa av Rina och fly. Twala är med i en rebellisk rörelse och berättar att han känner en i Botswana som kan hjälpa dem. Han håller dock namnet hemligt. Nu måste de två göra vägen öppen, raka spåret till Botswana.

Skådespelet är genomgående bra, speciellt av Michael Caine och Nicol Williamson. Sidney Poitier gör även han ett bra jobb ifrån sig. I en liten roll får vi även se Rutger Hauer i sin första engelskspråkiga film. Regin är tät och lämnar ingen uttråkad, jag kan faktiskt inte komma på en stund då jag bara kända tristess. Fotot är även det bra i vissa stunder, vilket bara höjer betyget. Quentin Tarantino, känd för att sno delar ur filmer, använder sig frekvent av ett slags kameratrick nämnt "trunk-shot". Dum som jag var, trodde jag att just detta hade han inte snott, men det har han med all säkerhet. Han myntade säkert begreppet "trunk-shot", men konsten, att sätta en kamera i en bagagelucka och filma på den som står utanför luckan, det kan man se i denna film, i en annars rätt rolig/chockerande scen.

Sammanlagt är det en väldigt underhållande film från mannen bakom blodbadet Soldier Blue (1970) och definitivt värt att satsa pengar på, allt eftersom du kan få tag i den här filmen till priset av Svensk Damtidning.

····

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du kan nog hitta ganska mycket skit i den där 5 för 99:- backen också.

Samtidigt är många av de mästerverk du nämner äldre filmer och många av skrotfilmerna nya. Det brukar ju vara utefter hur ny filmen är som de sätter prisen.

Vito Gogola sa...

Jo, jag tänkte nämna det då jag skrev recensionen, men glömde av någon anledning bort det.