28 januari 2011

Dazed and Confused (1993)

Originaltitel: Dazed and Confused
USA/Färg/102 min

Regisserad av Richard Linklater
Skriven av
Richard Linklater
Medverkande: Jason London, Rory Cochrane, Wiley Wiggins, Sasha Jenson, Michelle Burke, Adam Goldberg m.fl.

JAG ÄLSKAR STONER-FILMER och om det är något jag älskar ännu mer, så är det high school-filmer. De går ofta hand i hand. Därför blev Richard Linklaters Dazed and Confused (1993) en riktig fullträff för mig. Inte nog med att den tillhör ovanstående subgenrer, filmen bär stora likheter med andra personliga favoriter, såsom TV-serien Nollor och nördar. Med bra, gammal rock och äventyrliga tonåringar (och gärna med kändisar, innan de blev kända, såsom i en annan film av denna typ: Häftigt drag i plugget (1982)) blir detta liksom lite av en favorit, innan man väl sett den.

Dazed and Confused handlar om ungdomar som precis inlett ett efterlängtat sommarlov. Den följer ungdomar som ska börja första året på high school, såväl som de som går andra och sista året. Mycket handling finns dock inte och i likhet med Sista natten med gänget (1973) utspelar sig en stor del av filmen under en och samma kväll. Det är just det jag gillar med filmen. Att handlingen bryts ner till så enkla delar, som på sitt sätt gör att resultatet blir desto lättare att känna igen sig i och som stundtals blir betydligt mer spännande än en film med väldigt komplex handling. Vi följer kort och gott ungdomars busstreck sena sommarkvällar, skrik, skratt, öl och hångel, allt i en försvunnen era som bara finns kvar i den musik och film vi har.

Jag älskar filmer som Dazed and Confused. Den får inte bara en glad och förnöjd av lyckan i det lilla i livet (som att bara vara med den klick vänner man gillar allra mest), utan för att den definitivt inspirerar folk till djärvhet och att leva lite mer i nuet. Dazed and Confused (och andra filmer i genren) blir en film som, trots att den mest behandlar ett fåtal dagar för längesedan, ändå blir väldigt oändlig och en film som kan avnjutas i alla tider. Historien upprepar nämligen sig själv och en liten amerikansk håla på 1970-talet blir förvillande lik en svensk dito just nu. Med en vinter som kyler ner våra kroppar och humör, finns inget bättre än en film som Dazed and Confused. Den annalkande sommaren, spänningen, tjejerna, det trevliga umgänget och friheten, allt är inkapslat i ett paket du måste se: Dazed and Confused. 3/5

Inga kommentarer: