21 juli 2007

Ubåten (1981)


Originaltitel: Das Boot
TYSKLAND / FÄRG / 209 min

Regisserad av Wolfgang Petersen
Skriven av Lothar G. Buchheim, Wolfgang Petersen och Dean Riesner
Skådespelare: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann, Hubertus Bengsch, Martin Semmelrogge, Bernd Tauber m.fl.

ÄR DETTA DEN BÄSTA FILMEN BASERAT PÅ ANDRA VÄRLDSKRIGET GENOM TIDERNA? Det är den frågan man ställer sig efter att ha sett denna film. Mitt svar är ett rungande ja! Det är klaustrofobiskt, spännande och man vet aldrig vad som ska hända ubåtsbesättningen som leds av kaptenen Henrich Lehmann-Willenbrocks. Här ser vi en relativt okänd skådespelare vid namn Jürgen Prochnow som gestaltar kaptenen. Det var som den dystre men samtidigt sympatiske karaktären han fick sitt genombrott. Ubåten som för övrigt också framträder i Raiders of the Lost Ark.

FILMENS HANDLING ÄR EGENTLIGEN MYCKET SIMPEL och har gjorts många gånger tidigare. En tysk ubåtsbesättning under andra världskriget ligger ute till havs och väntar på order. Under tiden utförs en del övningar och otåligheten ökar. När ska man få börja strida?

Filmen blev hyllad i hela Västtyskland för dess porträtt av hårt arbetande och modiga sjömän. Lite överraskande blev filmen även en succé i USA och den utomordentliga regissören Wolfgang Petersen blev nominerad till både bästa regi och bästa manus på Oscarsgalan och filmen fick ytterligare fem nomineringar. Filmen har stora likheter med Stalingrad, en annan tysk krigsfilm från andra världskriget. Likheten är speciellt slående under slutscenerna utan att säga för mycket. Das Boot visar verkligen att alla tyskar inte var nazister under kriget vilket många verkar tro.

Jag kanske ska tillägga att jag såg en ”Directors Cut” av filmen vilket gör att den är ca 3 timmar och 30 minuter lång (en timme längre än bioversionen). Trots längden går tempot nästan aldrig ner och det händer saker i princip nonstop. Ibland kan det dock kännas som olika saker upprepas lite för mycket under den långa speltiden.

FÖRSTA TIMMEN AV FILMEN ÄR KANSKE LITE SEG om man ska klaga på nåt. Det händer inte så mycket eftersom besättningen inte får något uppdrag. Sista timmen är dock bland det svettigaste jag varit med om.

Sen måste jag också berömma musiken. Den passar perfekt ihop med spänningen och här får vi verkligen se hur filmmusik kan göra en film bättre. Dialogen kan ibland vara lite väl svår att uppfatta men annars är ljudet fint. Nu snackar jag alltså om originalspråket, tyska. Se verkligen inte Das Boot med engelsk dubbning. Då försvinner halva känslan. Detta är ubåtsfilmen ni ska se. Glöm filmer som K-19: The Widowmaker, Rött Hav, Jakten på röd oktober och U-571. Das Boot är det självklara valet.

····

1 kommentar:

Straydog sa...

Den klassiska scenen med "plinget" när allt annat är tyst är en av världens mest spännande scener.