30 juni 2010

Paranormal Activity (2007)

Originaltitel: Paranormal Activity
USA/FÄRG/86 min

Regisserad av Oren Peli
Skriven av Oren Peli
Medverkande: Katie Featherston, Micah Sloat, Mark Fredrichs, Amber Armstrong och Ashley Palmer

SKRÄCKFILM BITER SÄLLAN på mig. Även om det alltid är lika kul att skrämmas av blodtörstiga dårar på bioduken, så är det väldigt, väldigt sällan jag direkt skräms av en skräckfilm. Kanske är det bra i efterhand, när man vill gå upp från sängen och dricka ett glas vatten mitt i natten, men när jag just fått för mig att sätta på en skräckfilm, är mitt enda ändamål just en sak: att bli vettskrämd.

Oren Pelis regissörsdebut Paranormal Activity (2007) har tidigare kallats för världens läskigaste film och jag själv, inbiten skräckfilmsfantast som jag är, som inte blivit sådär genuint skrämd av någon film tidigare, trodde att detta var ännu en film i raden skräckfilmer, fullkomligt beströdd med "hoppa-till"-scener, som om det faktiskt är riktig skräck. Faktum är att Peli inte använder sig av sådana "chockeffekter", utan snarare bjuder in skräcken, så till den grad att det nästan känns under skinnet.

Filmen är filmad i samma stuk som The Blair Witch Project (1999), vilket direkt ökar realismen i alltihop. Detta är ett av de smartaste dragen inom skräckfilmsindustrin, då tittaren inte längre har all lysande utrustning (som talar om en trygg studiomiljö) att skydda sig bakom. Istället blir det väldigt naket och tack vare lysande skådespel blir känslorna och själva gastandet väldigt naket, väldigt nära och, inom sin tid, även väldigt gastkramande. Själva filmupplevelsen kan skilja, då Peli använt sig av flera olika slut. Allt beror därför på just vilken version man sett, men slutet i den version som visats på bio och på alla DVD:er är det jag sett och jag kan gott och väl säga att den duger, för att få en fullkomligt fruktansvärd upplevelse.

Säga vad man vill om denna film. Många säger att den suger, många säger att den är tråkig och många säger att den är överskattad. Jag säger att du ska släppa lamporna, sätta på filmen och se den helt själv, från början till slut. Jag ger dig lite ord om skådespelet och min uppfattning om den, men inget om vad den handlar om eller vad du kan förvänta dig. Efter skräckupplevelsen som är Paranormal Activity, är allt jag har att säga att jag i alla fall hade problem att sova den natten. 3½/5

Inga kommentarer: