19 juli 2008

Hancock (2008)

Recension finns även tillgänglig på DVDFORUM.
Originaltitel: Hancock
USA / FÄRG / 92 min

Regisserad av Peter Berg
Skriven av Vincent Ngo, Vince Gilligan
Skådespelare: Will Smith, Charlize Theron, Jason Bateman, Jae Head, Eddie Marsan, David Mattey m.fl.

FILMER MED SUPERHJÄLTAR har ofta en tendens att spåra ut och bli antingen svulstiga kassakor eller floppar som folk glömmer bort ganska kvickt. Sen finns det superhjältefilmer som faktiskt håller måttet och lyckas hålla en någorlunda verklighetstrogen känsla, trots att hela superhjältegrejen är långt bortom vår världs fysiska möjligheter. Senaste superhjältefilmen är Hancock (2008), men den är som ett slags superhjältefilmernas svarta får. Filmen tillhör visserligen superhjältegenren, men innehåller scenarier vi tidigare inte skådat i den genren.

Hancock handlar om John Hancock, en skitig uteliggare. Vad som skiljer Hancock från andra uteliggare är dock att han besitter en enorm kraft. Han kan hoppa flera kilometer upp i luften och flyga, han är overkligt stark och är dessutom immun mot skott.

Eftersom att Hancock besitter denna kraft, så bestämmer han sig för att på egen hand bekämpa skurkar. En god gärning tänker man, men folket tycker att skadorna han för med sig är för stora och att han mest är i vägen för polisens arbete. Bilden av Hancock i media är en egoistisk skitstövel som inte bryr sig. Där finner PR-mannen Ray sin chans. Ray ska förändra Hancocks image till en superhjälte som massorna älskar. Detta blir svårare än han trott, då envise Hancock inte är en man som viker sig alltför lätt för Rays PR-knep.

Under filmens lopp använder sig filmen av en rejält rolig humor som oftast består av att Hancock säger vitsiga saker och använder sig av sina krafter på nya påhittiga sätta... Scenen där han undervisar Rays son hur han ska försvara sig mot mobbare (och helt förnekar teorin att vända andra kinden till) är ett guldkorn i sig. Det gör även att filmen i sig inte bara blir en superhjältefilm som bara fokuserar sig på deras häftiga krafter, utan även visar upp personen bakom.

Det är egentligen Hancock som är den starka punkten i hela filmen. Will Smiths skådespel är mycket bra, likaså Jason Batemans. De flesta gör faktiskt riktigt bra ifrån sig. Ändå är drivkraften Will Smith och jag tvivlar på att filmen fått samma styrka om inte Smith gjort rollen som Hancock.

Hancock är faktiskt bra. Bortsett från att filmen spårar ut en aning i slutet är Hancock en riktigt bra film, både handlingsmässigt som kvalitetsmässigt. Hancock är en sevärd blandning av humor, spänning och superhjältar och är ett klart filmval i sommar.

···

Inga kommentarer: