16 januari 2011

The Social Network (2010)

Originaltitel: The Social Network
USA/Färg/120 min

Regisserad av David Fincher
Skriven av Aaron Sorkin och Ben Mezrich
Medverkande: Jesse Eisenberg, Rooney Mara, Bryan Barter, Brenda Song, Dustin Fitzsimons, Armie Hammer m.fl.

THE SOCIAL NETWORK
(2010),
2010 års största besvikelse efter att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Mina förväntningar var verkligen höga när jag gick och såg den här, men man fick inte gå hem med nöjd. En film om Facebook och dess skapare. Vad kommer näst? En film om Bill Gates? Hela konceptet med den här idén tycker jag är lite smått töntig. Facebook har ju inte varit populärt så jättelänge, drygt fem år. Det har funnits längre i USA, men inte i resten av världen, så jag förstår egentligen inte varför man inte väntar tills det blivit ännu större och har varit det största nätverket ett tag. Det skulle vara coolare om man väntade tills Mark Zuckerberg (grundare och huvudkaraktären i filmen) har dött. Då blir det mer biografi, tycker jag. Sen att David Fincher (Se7en (1995)) regisserar är ju kul och se, men resultatet blev sådär. Det här är inte riktigt hans genre, men ett helt okej jobb gjorde han.

Visst, det kan vara kul och veta hur allting startade men ibland vill man nog inte veta allt. Detta är ett sådant fall där man inte vill veta hur han har gjort för att bli så framgångsrik. Handlingen är lätt. Allt handlar om Mark Zuckerberg (Eisenberg). Han går på Harvard University, han är verkligen en tönt i plugget. Han hänger med sina töntiga polare och får inga tjejer. Men när han precis har blivit dumpat av en tjej kommer han på en idé om att starta upp ett network. Resten av filmen handlar om endast tre saker (enligt mig): 1. Han skaffar sig mer kompanjoner och medarbetare. 2. Bygger upp företaget, större nätverk, mer pengar. 3. "Blåser" sina medarbetare och kompanjoner, de får sin del med pengar, men deras namn står inte med i Facebook-historien.

Efter att man har kollat på den vill man ju inte, liksom, gilla Mark. Visst, han har byggt upp världens största nätverk, men att ha byggt upp nätverket på ett sådant sätt är ganska oskönt. Han blåser sin medarbetare, som var med och grundade hela skiten. Det kan man ju tycka är lite speciellt.

Mark ska inte bara få skit, han har trots allt skapat Facebook och hur han gjorde det är ju fantastiskt (bortsett från sin stil mot kompisarna), hur han, från att vara tönt, till att bli grundaren av Facebook, fått så mycket respekt och beröm. Nu använder ju varenda person jag känner Facebook, med ett få undantag, så han har ju verkligen lyckats, den där Mark. Trots allt detta så är det ändå en bra film. 3/5

Inga kommentarer: