18 juli 2007

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)


Originaltitel: Eternal Sunshine of the Spotless Mind
USA / FÄRG / 108 min

Regisserad av Michel Gondry
Skriven av Charlie Kaufman, Michel Gondry och Pierre Bismuth
Skådespelare: Jim Carrey, Kate Winslet, Gerry Robert Bryne, Elijah Wood, Thomas Jay Ryan, Mark Ruffalo m.fl.

Det finns vissa manusförfattare som skiljer sig från andra. Charlie Kaufman är en av dem. Han bevisade sin unika stil med I huvudet på John Malkovich, en bisarr film om men man som hittar en port in i en skådespelares (John Malkovich, som titeln antyder) huvud. Han kom även med Adaptation och Human Nature. Även de två var väldigt unika filmer, konstiga kanske är fel ordval. Med filmen Eternal Sunshine of the Spotless Mind bevisar han åter igen att han är en av de mest unika (och komplicerade) manusförfattarna någonsin.

Nog för att jag gillade Carrey som galen detektiv och sådär, men här visar Carrey att han kan mer än att bara spela en smått hyperaktiv tokstolle. Här visar han faktiskt ett ärligt porträtt på en lite bestört man som fångat glöden på en tjej (Kate Winslet, i en (hår-)färgsprakande roll), men som sedan tappar henne. Han blir så djupt sårad av att hon lämnar honom att han gör precis som hon gjort, han raderar sitt eget minne hos ett företag som är specialister i ämnet, Lacuna Inc.

Man kan säga att filmen utspelar sig i huvudet på Jim Carreys karaktärer, men handlar även smått om de som ska radera hans minne. Den största delen är under själva raderingsprocessen och kan måhända vara det krångligaste man sett på film, men utan tvekan väldigt kul att följa med på.

Jag tänker inte säga vad som utspelar sig i Carreys huvud under filmen. Jag berättar inga saftiga detaljer. Det räcker med att säga att det inte är som någonting du sett innan. Det är utan tvekan inget jag sett innan, i alla fall. Om du känner för att se på något verkligt inspirerande, unikt och nyskapande, se på Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Det är inte en I huvudet på John Malkovich, men det är från huvudet på Charlie Kaufman.

···½

Inga kommentarer: