8 mars 2011

Teenage Paparazzo (2010)

Originaltitel: Teenage Paparazzo
USA/Färg och svart-vit/94 min

Regisserad av Adrian Grenier
Skriven av Adrian Grenier och Thomas de Zengotita
Medverkande: Alec Baldwin, Lewis Black, Noam Chomsky, Kevin Connolly, Matt Damon, Thomas de Zengotita m.fl.

ADRIAN GRENIER är tveklöst mest känd för rollen som Vincent Chase i den prisade TV-serien Entourage. Entourage handlar om en kändis och hans följe och det glamorösa livet i Hollywood. Den verkliga mannen, Adrian Grenier, är dock långt ifrån Hollywoods gunstling, med tusen storfilmer bakom sig. Han säger själv att han är en dokumentärfilmare som vill göra filmer i länder han inte får komma in i. Med Teenage Paparazzo har han kanske inte gjort en så uppenbart "farlig" film, men har definitivt träffat på en viktig punkt i vårt samhälle. Likt Entourage handlar Teenage Paparazzo om kändislivet, den mediala inverkan i vårt samhälle och om en liten grabb som har en annorlunda hobby: han fotar världsberömda kändisar.

Teenage Paparazzo är en lysande inblick i hur paparazzifenomenet fungerar. Medan vi ofta förknippar en paparazzifotograf med en påhängsen fluga som aldrig lämnar kändisar ifred, så ger här Grenier är ganska välförtjänt porträtt av inte bara det främsta objektet, tonåringen Austin Visschedyk, utan även hans vuxna vänner inom paparazzivärlden. Grenier har här valt att fokusera på nämnda Austin, hans privatliv och hans liv som en exploatör av andras privatliv, vilket i sig är en väldigt intressant kombination. Det blir dessutom ännu mer perfekt då Grenier, som själv blev storstjärna efter Entourage, leder hela filmen och blir vän med Austin, vars intresse för paparazzifotografering egentligen startade när han en gång fotade Grenier.

Grenier knyter an berättelsen om Austin med uttalanden av flera specialister på ämnet om den inverkan media har på samhället. Vi får veta en hel del om den moderna människans parapsykologiska relationer med kändisar, den slags relation där vi egentligen inte känner personen, men det känns som det eftersom vi känner igen skådespelaren så väl (eller en viss roll han/hon gjort). Vi får följa med på snabba jakter efter kändisar och såväl Paris Hilton som Lindsay Lohan intervjuas, i en film där Grenier inte kuvar sig för att själv paparazzifotografera och starta rykten genom att gå och åka bil med Hilton.

Redigeringen är någorlunda tafflig, vilket gör att det blir väldigt "TV" över hela formatet. Det är med andra ord inte utformat som en direkt kassasuccé, utan vi använder enkla typsnitt för att markera vad som händer. Det är dock till filmens fördel, eftersom Grenier faktiskt inte vill exploatera. Istället för att fortsatt glorifiera Hollywood (som så många gjort), så berättar han om dess baksidor, de han själv erfarit under sin tid som världskändis.

Teenage Paparazzo är inte felfri. Jag kan faktiskt inte direkt sätta ut några direkta fel så, men dokumentären träffar kanske inte riktigt, riktigt så hårt att det ska bli full pott när det kommer till betyg. Det är inget fel på ämnet, på filmen eller på det sättet Grenier utfört sin dokumentär (alla är faktiskt stundtals perfekta) och Greniers intresse för ämnet och sin passion för att verkligen lära känna Austin, denna speciella unge på Hollywoods gator, gör att Teenage Paparazzo blir en väldigt intressant, gripande och faktiskt ganska viktig film. Vi slukas av alla typer av medier, mer än vad vi tror, och då är det väldigt skönt med en film som sätter perspektiv på saker; som lyckas dra ner oss på jorden och ge en varierad bild av kändislivet (där vi lätt blundar för rikedom och konstant uppmärksamhet som något stundtals ganska jobbigt). Med Teenage Paparazzo har Grenier faktiskt imponerat med en mycket bra dokumentär. Han har gjort mer och med en film som Teenage Paparazzo bakom sig, kommer jag verkligen inte tvivla över att se Greniers andra dokumentärer. Bra jobbat! 3½/5

Inga kommentarer: