12 februari 2011

Hollywood Gigolo (1999)

Originaltitel: Deuce Bigalow: Male Gigolo
USA/Färg/88 min

Regisserad av Mike Mitchell
Skriven av Harris Goldberg och Rob Schneider
Medverkande: Rob Schneider, William Forsythe, Eddie Griffin, Arija Bareikis, Oded Fehr, Gail O'Grady m.fl.

TROTS ATT ROB SCHNEIDER ofta är med i många komedier, är det sällan han får mycket utrymme. Han framställs ofta som den lilla fjanten alla sparkar på och med det, skjuts han även undan, bort från rampljuset. Jag har dock alltid märkt att Schneider har talang. Medan Adam Sandler spelar precis samma, gamla halvskrikande typ, spelar Schneider en hel uppsättning olika karaktärer. Även om de kanske gör sig bäst som just mindre roller, är hans komiska timing klockren. Killen är rolig.

I Hollywood Gigolo (1999) får han äntligen upprättelse. Schneider spelar akvarietvättaren, som får chansen att sköta om en manlig prostituerads bostad, medan han är bortrest. Han får då genast ta del av alla kvaliteter huset har att bjuda på, som lyxiga TV-apparater och den närliggande stranden. Efter en smärre träningsolycka, välter hela akvariet. Det måste lagas och han har dåligt med pengar. Det ringer jämt damer som är villiga att betala för sex (men mannen som äger bostaden har noga påpekat att han inte ska svara på dessa samtal). Vad gör man då? Jo, man prostituerar sig.

Filmen är faktiskt väldigt rolig, något som bärs upp av Schneiders komiska talang. Det tål dock att sägas att även handlingen är ganska intressant, eftersom det ändå ligger en spännande vändning i det. Filmen bjuder på märkliga möten med hiskliga och annorlunda damer och därtill bjuds vi även på en liten romantisk historia. Utan Schneider hade dock inte filmen blivit riktigt lika lyckad, eftersom han är så rolig som han är. Man behöver egentligen ingen rekvisita med en kille som Schneider, han klarar sig bra som han är.

På senare tid har jag dock recenserat en hel del komedier och har på ett sätt kommit fram till att det är väldigt svårt för komedier av denna typ, att få mycket mer än en trea. Det är bara gjort för att få oss skratta, vilket i och för sig är kanon i sig, men för er som läste min recension på Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay (2008), så kan jag tala om att jag såg filmen på en lördag. Kanske borde jag satt tänderna i något av lite mer djup.

Bortsett från personliga sinnesstämningar inför val av film, kan jag säga att Hollywood Gigolo är en mycket underhållande film, vilket är till stor del tack vare Rob Schneider. Schneider borde få större roller, eftersom han inte bara besitter komisk, utan även skådespelarmässig, talang. Schneider är en av de få komiker som tillåter sig själv att framställas som mesen, som den korta, smårunda "nörden." I min bemärkelse är Schneider själv, till skillnad från sina karaktärer, långt ifrån en nörd. Schneider är kung, en Gervais, han är vad komiker ska vara, i en annars väldigt ytlig Hollywood-atmosfär, där man alltid vill vara både snygg och tuff, innan man tänker på att vara rolig. Schneider gör det dock för komiken och det förtjänar han en stående ovation för. Tack, Schneider. 3/5

Inga kommentarer: