24 juni 2007

Eurotrip

Originaltitel: EuroTrip
USA/TJECKIEN 2004

Regisserad av Jeff Schaffer, Alec Berg och David Mandel
Skriven av Alec Berg, David Mandel och Jeff Schaffer
Skådespelare: Scott Mechlowicz, Jacob Pitts, Kristin Kreuk, Cathy Meils, Nial Iskhakov, Michelle Trachtenberg m.fl.

Den här filmen är rätt svår att säga någonting om. Det är en, utan tvekan, amerikansk film med amerikanska infallsvinklar på Europa. Det torde bli någonting rätt kul av det här, om det varit i händerna på rätt person. Det här sjabblas bort i någon dålig, pubertal "tonårshumor" om syskon som hånglar, osmakliga skämt, alkohol och onödigt, omotiverat sex, plus en drös andra typiska element för just den här sortens filmer. Kanske kunde man gjort en satir över amerikaners syn på Europa och gjort den riktigt bra, men här blir det snarare rätt förolämpande skämt om Europa. Det ger ingen som helst bild av hur löjliga (vissa) amerikaner är som i sådana fall tror att det är så primitivt i Europa. Nej, det ger bara en bild av hur dumma européer är och hur smarta amerikaner är. Att bara se ett litet barn rita Hitler-mustasch på sig själv och gå i marscherande takt samtidigt som denne ger "Hitler-hälsningen" och tro att det framkallar skratt är faktiskt inte kul. Det är lite kränkande över Berlin och rätt larvigt gjort av de som gjort denna film. Jag som trodde vi kommit över det här med att alla tyskar inte är nazister.

Samtidigt undrar man om filmen säger emot sig eller hur det ligger till. Samtliga skådespelare i filmen heter Mechlowicz, Pitts, Kreuk, Meils, Iskhakov och Trachtenberg i efternamn i verkligheten, trots att de i filmen spelar fullbordade amerikaner. Då undrar man egentligen hur det ligger till, om det är ett slags skämt eller bara ett dumt drag av skaparna. Om det är ett skämt så är det förvisso kul, om man nu ens tänker på det. Dock är det fortfarande smaklöst och rätt kasst.

Dock finns det vissa skämt som går hem, lite
småskoj, sådär. En scen där tjejen i gruppen säger att en kille är efterbliven i skaran är rätt rolig, men det är ändå något vi sett tidigare. Sen har vi ju några andra småskojigheter, men inget som bär upp filmen.

Jag känner att jag skriver lite för mycket dåligt om denna film, så de bra grejerna är väl att det är vissa skådespelare som är bra. Sen, för de som känner att det lockar, så är det mycket, mycket naket i den här filmen. Inte på gränsen till porr, men rätt mycket för en film från USA.

Ni som älskar just sådana här filmer om ungdomar (som gör "typiska tonårssaker" som att ha sex, dricka öl och bara käbbla) så visst, kör hårt! Jag undrar bara när (vissa, såklart) amerikaner börjar inse problemen i hemlandet nu, så de slipper dra upp Europas problem.


·½

Inga kommentarer: