10 februari 2011

Hur du hittar en film

VI ÄR UPPE I ETT FLERTAL RECENSIONER här på Movie Burger. Detta är givetvis väldigt kul. Att sidan växt så mycket, när den bara började som en personlig blogg 2007, är förstås förträffligt. Med många recenserade filmer, uppstår dock ett problem; nämligen titlar. Med populära filmer är det ej svårt att hitta en svensk titel eller en internationell sådan, men talar vi om exempelvis Apichatpong Weerasethakuls Sud sanahea (2002), vet man inte om man ska gå efter dess originaltitel eller den internationella titeln Blissfully Yours. Därefter kanske filmen går efter ett icke-officiellt namn, som exempelvis ett DVD-bolag bara gett filmen för att det ska bli lättare för medel-Svensson att haja filmen. Det blir hursomhelst väldigt krångligt och svårt att hitta ett fungerande system.

Därför kan vi nu pålysa, att systemet funkar på följande sätt: Movie Burger kommer gå efter svensk titel i fortsättningen. Alltså blir Hitchcocks Frenzy (1972) Vanvett och 2001: A Space Odyssey (1968) År 2001 - ett rymdäventyr. Om du letar efter en film, men vill se om filmen har en svensk titel, sök upp filmen på IMDb. Där kommer filmen visa sig med dess svenska titel, om den har någon.

Om en film inte har en svensk titel, får vi helt enkelt köra på magkänslan. Ett exempel är Viscontis Bellissima (1951) som här fått namnet Den vackraste (enligt uppgifter från SFI). Vi väljer då helt enkelt titlar vi vet att man känner igen filmen som, vilket oftast blir filmens internationella titel eller originaltitel. Om ni har någon okänd, utländsk rulle som skulle kunna kallas 1000 olika saker, kolla in Movie Burgers lista med taggar längre ner till vänster och leta upp regissör. Förhoppningsvis har vi din film.

Anledningen till titelproblematiken är mest för att vi aldrig lyckas hitta ett system som funkar. Hursomhelst hoppas vi att det kommer fungera utmärkt nu och nu fortsätter njuta av alla recensioner. Trevlig läsning!

Inga kommentarer: