28 april 2007

Fletch

Originaltitel: Fletch
USA 1985

Regisserad av Michael Ritchie
Skriven av Gregory McDonald och Andrew Bergman
Skådespelare: Chevy Chase, Joe Don Baker, Dana Wheeler-Nicholson, Richard Libertini, Tim Matheson m.fl.

Man hade hört talas om 1980-talskomedin Fletch ett par gånger tidigare, inte minst för att de tänkt spela in den på nytt (jo, Hollywood har börjat tänka såhär att "varför skriva nya manus när vi har så många?") och Zach Braff skulle vara med i den, men nu verkar det som om han dragit sig ur... eller hur är det? Äsch, nu ska jag snacka om den här filmen om en journalist som klär ut sig till personer för att nå information, lite som gonzojournalism.

En rik knutte vid namn Alan Stanwyk får tag i en gammal dagdrivare på stranden (Irwin "Fletch" Fletcher utklädd) och ber honom att en dag ta och skjuta honom och sticka iväg, just därför att Alan har en benmärgscancer väntandes och livsförsäkringen kommer inte gälla om han tar självmord. Fletch går med på det, spelad av Chevy Chase om du inte visste det redan, och han ska nu ta reda på varför Alan vill att han själv ska dö. Han ska skriva en riktigt bra artikel.

Skådespelet duger. Chevy Chase kör sin gamla hederliga stolle med ett gäng andra skådisar. Tim Matheson som Alan Stanwyk gillade jag, definitivt.

Musiken är av typisk 1980-talssort. Någon moog-synth som lät jättetufft då, men som nu mer låter falsk och oanständigt, i mina öron, i alla fall.

Faktiskt hade jag lite för höga förväntningar för den här filmen. Jag trodde att han skulle klä ut sig till massor av olika karaktärer, såsom omslaget visar. På omslaget ser man Chevy Chase hålla upp sina ID-kort med en pistol riktandes mot honom. Där får vi se ishockeyspelare, afrobasketballspelare och några till. Faktiskt är de karaktärerna han klär ut sig till inte så olika, kanske bäst i praktiken, men eftersom det var en komedi tyckte jag det vore lite roligare om han inte bara bytt så pass lite. Ja, förutom vissa förklädnader, ni vet vilka, ni som sett den här.

Jag ska inte låta för mycket skugga falla över den här filmen. Den var helt okej, lite svårt att hänga med på vissa ställen, men i helhet en helt okej film från 1980-talet som verkligen klart visar ett 1980-tal som de flesta känner till inom filmvärlden.

Se den bara för att det är Chevy Chases kanske mest kända film (?) förutom Tom i bollen och Ett päron till farsa-filmerna och den duger finfint, kanske inte för ungdomar som är så ständigt befläckade av "superroliga" komedier som Date Movie eller någon dålig komedi med Owen Wilson (även om vissa komedier han gjort är bra). Se den för lite Chevy, humor, spänning och 1980-tal.


··½

1 kommentar:

Anonym sa...

Äh, moogsynth- ljudet kommer väl aldrig att sluta låta tufft! ;D