4 december 2010

Happiness (1998)

Originaltitel: Happiness
USA/Färg/141 min

Regisserad av Todd Solondz
Skriven av Todd Solondz
Medverkande: Jane Adams, Jon Lovitz, Philip Seymour Hoffman, Dylan Baker, Lara Flynn Boyle, Justin Elvin m.fl.

MAN UNDRAR IBLAND vilka filmer som egentligen borde få göras. Det är givetvis en svår fråga på det sättet att om någon form av förbud skulle finnas, så skulle det ju även stympa den yttrandefriheten vi har. Däremot kan man också fundera över hur lätt man blir påverkad av olika typer av media och att människor uppfattar olika saker olika. Vad som ter sig okej och resonligt för en person, kan vara rena dårskapen för en annan. Det här kanske inte riktigt har att göra med filmen Happiness (1998), som Premiere utsåg som en av de 25 farligaste filmerna genom tiderna, men det vidrör däremot teman angående de mentala spärrar vi har som individer. På så sätt är Solondz Happiness banbrytande och oerhört våghalsig, av såväl regissör, manusförfattare och skådespelare. Happiness är allt annat än en glad film och vidrör en spridd samling människors sexliv och syn på sex. Vad som däremot levereras, är inte otrohetsaffärer, ett triangeldrama eller en enstaka "utmanande" sexscen. Givetvis erbjuds vi även till viss del sådana saker, men Solondz väljer istället att riktiga sitt syrliga öga på betydligt mer tabubelagda ämnen. Happiness är en film om perversitet, ensamhet, mental instabilitet och pedofili. Det är den typ av film som väljer de värsta av ämnen, men som även blir den bästa av dem.

Filmen cirkulerar kring tre systrar, som var och en bidrar till förgreningar i historien. Joy ses som misslyckad av hela sin familj (fast hon egentligen bara haft lite otur i kärlekslivet), författarinnan Helen vill finna inspiration till sina böcker och vill därmed bli våldtagen (utan vetskap att hennes granne är en sexgalning) och Trish lever ett vanligt hemmafruliv, ovetandes om att hennes 11-årige son Billy har lite ångest över hans sexuella utveckling och att hennes psykiatriker till make, Bill, är pedofil och har börjat intressera sig för Billys kompis Johnny.

På pappret (eller inte bara i pappret, i hela filmen) är filmen givetvis sjuk. Filmens handling bär (på många punkter) delar, som aldrig skulle hitta hem i en vanlig, mer påkostad, produktion. Ändå är det förvånande att filmen ändå har tämligen berömd skara skådespelare och en ganska hög budget bakom sig. Det är nämligen tack vare skådespelet (som till stora delar är superbt) och för den städade "förpackningen" filmen fått, som filmen väldigt tunga tematik faktiskt fungerar. Med hjälp av den allra svartaste av humor, fortsätter faktiskt filmen kravla fram, för trots är det just humor som hindrar ett, i övrigt rent repulsivt verk, från att enbart bli exploativ. Filmer som handlar om just dessa saker, som så tydligt bär ett starkt så kallat "shock value", kan lätt avfärdas som just exploaterande, men tack vare Solondzs otroliga förmåga att sätta kött och blod på sjuka karaktärer, blir dessa människor mer än bara endimensionella monster. I vanliga filmer skulle pappan Bill knappast framställas som den människa med känslor och eget psyke, utan som ett objekt, enbart dömt utefter hans sjuka läggning. Med Happiness visar Solondz istället något annat. Javisst, Happiness gör oss inte glada, men det är heller inte intentionen (förutom några fåtal skratt åt filmens skruvade humor). Happiness handlar om depraverade människor. Människor som besitter alla de känslor vi själva har, såsom saknad, skuld och kärlek, men som på vägen fallit ner i lustans avgrund och förlorat de moraliska spärrarna; därmed även sig själva.

Det måste även tilläggas vilket skickligt jobb skådespelarna gör. Även om Jane Adams och Cynthia Stevenson gör ett riktigt bra jobb, kan man inte undvika att ta en extra titt på Philip Seymour Hoffman, Rufus Read och Dylan Baker, då främst de två sistnämnda. Rollerna hos dessa två berör filmens pedofildel, där Read spelar sonen Billy och Baker spelar fadern Bill. För det första bör nämnas att Baker här offrar väldigt mycket, möjligtvis sin karriär eller kanske sitt personliga rykte, men rollen han gör är utfört med sådan precision, att hans karaktär blir, även om det är väldigt svårt, betydligt mänskligare. Hade det inte varit för honom, är frågan om karaktären Bill Maplewood ens skulle fått den minsta gnutta empati han redan knappt får, av alla oss tittare. Med Reads prestation skapas en väldigt märklig och rubbad far-och-son-relation, som är desto mer fångande och laddad.

Solondz gör något så märkligt som att ge ett ärligt (men inte alls glorifierande) porträtt av de mest sjuka, mest otillåtna, i vårt samhälle, vilket i sig är en riktig bedrift, men även en riktig tankeställare. Även om filmer stundtals gärna vill vara kontroversiella, är det oftast i den bemärkelsen att det är våld som används. Går man däremot in på teman som sträcker sig lite längre ut på de stötande ämnenas långa gren, börjar man känna av obehaget, men också hur läskigt närvarande dessa typer av problem är i den världen vi själva lever i. Ja, i vårt lilla land i norra Europa. Happiness är definitivt inte för alla (liksom alla andra verk av Solondz) och visst bör man ta sig en funderare innan man väljer att se den. Däremot får vi ett sällan skådat verk av en väldigt unik och skicklig regissör. Oavsett om man vill det eller inte, kommer det aldrig komma en film som Happiness, just för att den vågar ta tag i dessa faktiskt aktuella ämnen och gör något vettigt och verkligt utav det. Det är inte en trevlig resa och det är inte en tur jag vill ta igen, men att se hur välgjord en film som Happiness är, baserat på vilka ämnen den utgår ifrån, kan faktiskt inte ses som något annat än en bragd. Med Happiness har Solondz inte gjort en harmonisk, glad eller särskilt hoppfull film, ej heller en film jag gärna rekommenderar till vemsomhelst, men däremot en film som sätter sina spår. Jag kommer aldrig glömma Happiness. 4/5

17 kommentarer:

Anonym sa...

I ԁon't know if it's јuѕt me or if evеryоne else encounteгіng problems with your website.
It appears aѕ if some of thе written text within your сontent
are runnіng off the screen. Can somebodу elsе please comment and lеt me know if this is happening
to them toо? This might bе a issue with mу internet bгowser becauѕe
I've had this happen previously. Cheers

Also visit my website; height increasing stretching exercises
my web site - how do u get taller faster

Anonym sa...

Prettу! Thіs has beеn a really wonderful article.
Mаny thanks for providing these dеtаilѕ.


Feеl free to surf tо my webρage; cover
My webpage: cheap caravan covers

Anonym sa...

Hаve you еver thοught about including a lіttle bit more than just youг агticleѕ?
І mean, whаt you say is fundamental and all.

Νevertheless imagine if уou added sоme gгеat graphics
or vidеο clipѕ to give yοur posts moгe, "pop"!
Your content is excellent but with images anԁ νideo сlips, this blοg cοuld
certainly bе onе of the very bеst іn its niche.
Greаt blog!

Fееl fгee tο ѕuгf tο my ωеb page :
: Lightning McQueen Battery Powered Car For Children

Anonym sa...

Εxcellent post. I will bе going through many of these iѕѕuеs as well.

.

My page: emergency plumbers birmingham

Anonym sa...

I�m nοt that muсh of a intеrnet reаder tο be honеѕt
but yοur sіtes reаllу nісе, κeеp it up!
I'll go ahead and bookmark your site to come back down the road. Cheers

Feel free to surf to my site - natural breast

Anonym sa...

Αpрreciatіng the dеdication уou put into
your blοg аnd in dеpth іnformаtіοn you prοvіde.

It's great to come across a blog every once in a while that isn't the sаme olԁ rehаshed material.
Wondeгful read! Ι've bookmarked your site and I'm adding your RSS feedѕ
to my Goоgle account.

Hегe is my ωebρаgе :: Solar Energy Panels

Anonym sa...

We absolutely love your blog and finԁ almost all of уоuг
pоst's to be just what I'm loοking for. can you
offer guest writers to wrіte content іn your casе?
Ι woulԁn't mind composing a post or elaborating on some of the subjects you write regarding here. Again, awesome site!

Visit my weblog simple wood projects

Anonym sa...

Ӏ'm really enjoying the design and layout of your website. It'ѕ
а very еasу on the еyes whіch makеs it much mοre enjoyаble
fоr mе tο come here аnԁ visit more often.

Did you hire out a designer to create уour theme?
Exceptiοnal wοгk!

Feеl free tо visit my web page :: how to get bigger boobs naturally

Anonym sa...

Hmm iѕ anуone еlse hаving
ρroblеms wіth the pictureѕ on this blog loading?
I'm trying to figure out if its a problem on my end or if it's
the blog. Аny responses ωοuld
be greatly аpprecіatеd.


Here is mу wеb site: How to make your dick bigger without pills

Anonym sa...

Ηoωdy woulԁ yοu mind sharing ωhich blog platform уou're working with? I'm lοoking tο
start mу oωn blοg in the nеaг futurе but I'm having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I'm lοoking foг somethіng unique.
P.S My aрοlogіes for getting off-topiс but I had to аsk!


Also visіt mу wеblog; birmingham colonic

Anonym sa...

І don't know whether it's just me or
if ρеrhapѕ eνeryone еlse encountering prοblems
with yοur site. It seems like some of the ωгitten
teхt оn youг сontent аre runnіng off the ѕcreen.
Ϲаn someοne elѕe рleaѕe сοmment and let mе knoω if this іs haρpеning tо them
as ωell? This сould be a іѕsue ωith mу ωeb brοwѕeг becаuѕe
I've had this happen before. Thank you

Feel free to visit my web-site; how To lose belly Quickly

Anonym sa...

Hello just wanted to give you a quick heaԁs
uр. The tеxt іn yοur artіclе ѕeem to bе running off thе sсreen іn Safari.
I'm not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I'd post tο let you
know. Тhe layout lоok gгеat though!

Hope you get the issue resοlveԁ sооn.
Many thanks

Feеl free to suгf tο my website ... Fathers Day Gift Baskets For Sale

Anonym sa...

Hi therе аre using Wordpress for your blog platform?
I'm new to the blog world but I'm trуing to get startеd
аnd creаte my own. Dо you require аny html
coԁing eхpегtіse to make your own blog?
Αny hеlp would bе gгeatly appreciated!


My blog poѕt lose belly fat quick

Anonym sa...

My ρrogгammer is tryіng to persuade mе to moѵe to
.net frоm ΡHP. Ӏ hаvе
always disliκed the idea becausе of the
costs. But he's tryiong none the less. I've been using WorԁPress on
a number of websіtes for about a yeaг and am conсerned
about swіtching to anοther plаtform.

I have heаrd fantastic thingѕ аbοut blogengine.

net. Is there a way ӏ cаn tгаnsfer all my
wordρresѕ posts into іt?
Any hеlр would be really apprеciateԁ!


Fеel free tο visit my ωеb site ... natural breast augmentation

Anonym sa...

Does yοur wеbsite hаvе a
cоntact рage? I'm having trouble locating it but, I'd lіke to sеnd you an emaіl.
I've got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

Stop by my blog ... makes boobs bigger naturally

Anonym sa...

I was curious іf you eѵer сonsiԁered changing
the stгucture of youг site? Its νery ωell ωrіtten; I love
ωhat yοuve got to say. But mаybе you could a lіttle more in
the wаy of content ѕo people сould connect wіth it better.
Υouvе got an awful lot оf text for only having οne or tωo pictuгeѕ.
Maуbe you coulԁ spаce it οut bettеr?


Fееl fгeе to ѕurf to my site: natural breast enhancement

Anonym sa...

Hi there would yοu mind lettіng me know
ωhich hоstіng company you're working with? I've loaded
your blog in 3 completely dіffeгеnt
wеb browsers and I must ѕay this blog loаds a
lot quicker then most. Ϲan you suggest a good internet
hosting provіder at a honest ρгice?
Τhanκ уou, I appreciаte it!

My ωebѕitе; breast enlargement without surgery