28 december 2010

Half Baked (1998)

Originaltitel: Half Baked
USA/Färg/82 min

Regisserad av Tamra Davis
Skriven av Dave Chappelle och Neal Brennan
Medverkande: Dave Chappelle, Guillermo Díaz, Jim Breuer, Harland Williams, Rachel True, Clarence Williams III m.fl.

1990-TAL SÅ DET SKRIKER OM DET!
Dave Chappelle, som nuförtiden sysselsätter sig med ståuppkomik och medverkan i bland annat Chappelle's Show och lysande Block Party (2005), har här skrivit och skådespelat i en film som totalt osar den typen av 1990-talsvibbar vi känner från diverse rapvideor och introsekvensen till Fresh Prince i Bel-Air. För er som inte direkt var sugna på mer halvt hjärndöda komedier för folk i tonåren, bäva! Här kommer nämligen Half Baked (1998).

Fyra vänner röker jämt och ständigt på. De har ingen vidare inkomst och de bor allihop i en liten lägenhet i New York. Efter en stor rökarsession, bestämmer sig en av grabbarna, Kenny (Williams), för att gå ner till närbutiken och köpa en massa godsaker, eftersom deras berusning av drogerna ökar deras sug för mat. På väg ut ur butiken, ser Kenny en polishäst. Han får den lysande idén att mata hästen, något som leder till hästens död (då hästen har diabetes). Kenny blir inlåst i fängelse för att han "mördat en polis" och nu är det upp till vännerna: hur ska de få ut deras kompis?

Half Baked är en så kallad "stoner-film." Det mesta av handlingen cirkulerar kring marijuana och det porträtteras ofta som något komiskt och positivt. Om det ska ses som något utav en glorifiering, det är tveksamt, då filmens trasiga karaktärer knappast är förebilder. Dock präglas filmen av en ganska lättsam syn på droger och något direkt allvar väcks aldrig. Tillsammans med denna saga om att få ut vännen Kenny (på ett sätt, som givetvis involverar gräs), tar vi även del av en kärlekshistoria mellan Thurgood (Chappelle) och Mary Jane (True), en tjej Thurgood träffar på fängelset. Med kvicka dialoger, rolig berättarröst (av Thurgood) och allmänt underhållande sekvenser (såsom när Thurgood går ut på en liten dejt med Mary Jane och enbart har åtta dollar att spendera), blir Half Baked en väldigt underhållande film, där Chappelle är den stora stjärnan.

Ta Half Baked med en klackspark. Den är full av löjligheter och ibland ganska taffliga skämt, men den är faktiskt ganska underhållande. Dock ska det främst ses som ett Chappelles verk, där han faktiskt är underhållaren. Utan honom, skulle filmen falla pladask. Med Tamra Davis ganska lustiga regi och med en felfri Chappelle, blir Half Baked en ganska rolig (men egentligen ganska dålig) komedi om kärlek, vänskap och massa, massa gräs. 2½/5

2 kommentarer:

Anonym sa...

Haha verkar vara en rolig rulle! Ni borde recensera filmen "Grandma's Boy" nu när ni är inne på stoner-filmer!

Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=vsEuOw3ihbs

MVH Göran "Affe" Lundmark.

Vito Gogola sa...

Det är den definitivt! Den ska vi hålla ett öga på, den har i alla fall jag inte sett. Tack för tipset, förhoppningsvis dyker en recension upp!