1 februari 2011

Harold & Kumar Go to White Castle (2004)

Originaltitel: Harold & Kumar Go to White Castle
Kanada, Tyskland och USA/Färg/88 min

Regisserad av Danny Leiner
Skriven av
Jon Hurwitz och Hayden Schlossberg
Medverkande: John Cho, Ethan Embry, Robert Tinkler, Fred Willard, Kal Penn, Steve Braun m.fl.

MOVIE BURGER TAR SIG AN
ännu en "skön rulle." Kanske borde ta och göra en lista över de skönaste filmerna någonsin, men det får vi väl se. Vad vi då har att bita i här, är Harold & Kumar Go to White Castle (2004), en riktig stoner-rulle. Polarna Harold och Kumar röker på framför TV:n och får för sig att det bara finns en grej de måste göra med sina liv just då, nämligen att åka till White Castle och äta hamburgare. I sann stoner-filmsanda, bärs filmen ej upp av utvecklad handling, utan av diverse udda karaktärer, braj och en och annan tutte. Är då Harold & Kumar Go to White Castle bra? Ja.

Filmen passar mycket, mycket, mycket bra som en film en lugn kväll med polarna och bjuder faktiskt på ett flertal skratt. Även om självaste Harold och Kumar kanske inte är de allra mest färgstarka karaktärer filmvärlden skådat, blir man väldigt underhållen av hur de stöter på den ena märkliga personen efter den andra. Filmen är dock, i många olika aspekter, en riktig blajfilm, vilket gör att man kanske har svårt att verkligen sätta fingret på filmens direkta kvaliteter, mer än att den faktiskt fyller sitt syfte: att vara grymt, grymt skön.

Det är väldigt löjligt och stundtals smaklöst. En nackdel är även att Kal Penn ibland blir lite tröttsam, som sin "oj, så sköna" snubbe. Annars är filmen faktiskt väldigt rogivande och innehåller en hel del citat även den allra mest sofistikerade inte kan låta bli att åtminstone fnissa åt. Det är liksom en av de där filmerna vi människor behöver: en film som bara får oss skratta, utan att egentligen någonsin lyfta fram något särskilt allvar. Jag avslutar med att försvara filmen och säga att vi nog finner tillräckligt med allvar i vår egen vardag. Njut av filmen. 3/5

Inga kommentarer: