27 januari 2008

Försoning (2007)

Originaltitel: Atonement
STORBRITANNIEN / FRANKRIKE / FÄRG / 130 min

Regisserad av
Joe Wright
Skriven av Christopher Hampton, Ian McEwan (roman)
Skådespelare: Saoirse Ronan, Brenda Blethyn, Julia West, James McAvoy, Keira Knightley, Harriet Walter m.fl.


REGISSÖREN Joe Wright har tidigare gjort en filmatisering av Jane Austens klassiska bok Stolthet och fördom, då med Keira Knightley i huvudrollen. Filmen Försoning är gjord av samma regissör, och återigen får vi se Keira Knightley i kvinnliga huvudrollen. För mig är det ganska uppenbart att filmerna påminner om varandra, inte bara för att de utspelar sig i idylliska landskap i ett lite gammaldags England, utan också för att Wrights regi känns ganska liknande i båda filmerna. Lyckligtvis nog är faktiskt Försoning snäppet bättre än Stolthet och fördom (2005).

Handlingen är placerad i 1940-talets England, vid ett litet slott. Den fantasifulle Briony (Saoirse Ronan), som hänger mycket av sin tid till att skriva pjäser, och tvinga sina små släktingar att medverka i dem. Hon får för sig att hennes storasysters (Keira Knightley) älskare (James McAvoy) är en sexgalning, och hon anklagar honom för ett grovt brott som han egentligen inte har begått. Brionys karaktär är verkligen någonting som väcker känslor hela tiden, eftersom man tycker lite synd om henne, samtidigt som man blir lite frustrerad och upprörd över att hon skickar iväg sin storasyster Ceciles älskade man till fängelse, och då borde man kunna säga att manuset har lyckats med att göra Briony till en ganska känsloväckande karaktär, som jag tycker är den mest intressanta personen i det här kärleksfyllda och smått sentimentala dramat. Keira Knightley, som man på sistone mest fått se som en kvinnlig pirat gör en mycket bra och trovärdig gestaltning av Cecile, och i stort sett känns alla skådespelarnas insatser stabila, även om det tyvärr inte ges utrymme till någonting extra som utmärker.

FILMEN HAR blivit hyllad av diverse filmjurys, däribland pris för "Bästa film" på Golden Globe-Galan, och en nominering till bland annat "Bästa film" på den fortfarande oskedda Oscars-galan, där den också har sex ytterligare nomineringar. Egentligen är manuset inte särskilt speciellt, om än inte dåligt, utan det är mer det vackra fotot och trovärdiga skådespelare som gör den här bitvis översentimentala filmen bra. Filmen handlar mestadels om Ceciles och Robbies odödliga kärlek, vilket kan kännas lite tröttsamt och inte särskilt nytt, men det bör inte avskräcka dig från att se det här, för den är faktiskt bra.

Försoning är baserad på Ian McEwans populära bok, och precis som boken så finns det en lite finurlig "twist" på slutet som jag givetvis inte ska avslöja, som ändå höjer helhetsintrycket, och gör att filmen ändå är någonting som passar in vid de flesta tillfällen, speciellt för de som gillade Wrights Stolthet och fördom, och kärlekshistorier i allmänhet, och då speciellt brittiska med en vacker Keira Knightley. Betyget blir lite vacklande, och kunda lika gärna bli ett snäpp högre eller ett snäpp lägre, men sammanfattningsvis så är det en mycket bra film som inte innehåller alltför många klichéer som är ganska lätt att få med tanke på historien. Sevärd är den tveklöst, men någon Oscar för "Bästa film" känns lite avlägset, och ärligt talat tror jag inte den kommer vinna det priset, även om den nog tar hem ett par andra stayetter.

···½


Inga kommentarer: