16 juli 2008

7 vågade livet (1960)

Originaltitel: The Magnificent Seven
USA / FÄRG / 128 min

Regisserad av John Sturges
Skriven av William Roberts
Skådespelare: Yul Brynner, Eli Wallach, Steve McQueen, Charles Bronson, Robert Vaugnh, Brad Dexter, James Coburn m.fl.

AKIRA KUROSAWAS De sju samurajerna (1954) var både en estetiskt skicklig och, kanske framförallt, underhållande film. Handlingen i den japanska samurajklassikern kretsar kring sju krigiska samurajer som får i uppdrag att försvara en hjälplös liten by mot ett skurkaktigt banditgäng som årligen kommer och plundrar deras by. Det är en relativt enkel grundstory, men samtidigt smått briljant. Till och med så briljant att redan sex år efter dens premiär kom en amerikansk version, förlagd i western-miljö, vilken råkar vara just den här filmen, 7 vågade livet. De japanska samurajerna må ha bytts ut mot fåordiga och nästan lite stereotypa cowboys, men det mest elementära i Kurosawas mästerverk finns lyckligtvis kvar här.

Handlingen är här istället förlagd till en liten mexikansk stad, ganska långt ute i ödemarken, inte särskilt nära de riktigt stora städerna och den sorts civilisationen. På grund av de regelbundet blir rånade och plundrade, av samma skurkgäng, på, framförallt, mat har de svårt att ens kunna överleva. För att skydda sig mot skurkarna beslutar de sig för att de måste ha något sorts skydd, och bestämmer sig för att hyra in några revolvermän som ska hindra dem från att återigen bli anfallna. Bland de här revolvermännen, cowboys i princip, ryms det flera välkända skådespelare från förr, bland annat får vi se Steve McQueen, Charles Bronson och James Cuborn som får i uppdrag att skydda staden.


DET ÄR NÄSTAN OUNDVIKLIGT att, åtminstone lite, jämföra de två filmerna rent kvalitetsmässigt, och jag kan nästan direkt konstatera att den amerikanska versionen inte kommer upp i samma mästerliga klass som dens "inspirationskälla". 7 vågade livet är en alldeles utmärkt western, om än ingenting extraordinärt i jämförelse med de riktiga konstverken i genren. Skådespelet är berömvärt, och Sturges regi lyckas bygga upp en roande och bitvis spännande stämning, även om själva spänningsmomentet gärna hade fått vara ännu mer påtagligt. Filmens antagonister, Calveras onda, plundrande följe står sig visserligen ganska bra som en motkraft till de sju modiga männen och bybefolkningen, men inte ens ledaren Calvera känns som någon minnesvärd eller säregen karaktär, vilket följaktligen gör att det inte blir särskilt nervpirrande , och inte heller de "goda" männen känns som de tillhör några av filmhistoriens främsta karaktärer, trots goda förutsättningar med välkända och erkänt duktiga skådespelare. För mig är det kanske det största problemet, att filmen känns ganska opersonlig utan några riktiga karaktäristiska drag hos huvudpersonerna. Just det här tror jag är en ganska subjektiv fråga i sig, men enligt mig är det så.

Betyget känner jag mig trots allt ändå ganska säker på. Det här är en mycket bra western-film, som varken kan ses som någonting dåligt eller fantastiskt. Jag kan utan tvekan tänka mig att rekommendera 7 vågade livet, men förvänta er inte något mästerverk á la Den gode, den onde och den fule eller Once Upon a Time in the West.

···½


Inga kommentarer: