17 juli 2007

Blood Diamond (2006)


Originaltitel: Blood Diamond
USA / FÄRG / 143 min

Regisserad av Edward Zwick
Skriven av Charles Leavitt och C Gaby Mitchell
Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou, Jennifer Connelly, Kagiso Kuypers, Arnold Vosloo, Antony Coleman m.fl.

Det finns en liten skara filmer som lyckas vara konstnärliga och samtidigt kommersiella. Några tydliga exempel på dessa är filmer som Gökboet, Gudfadern och Pulp Fiction. Nu vill jag inte gå alltför långt med att säga att Blood Diamond är en film som direkt kan kategoriseras som en film i samma nivå som tidigare nämnda filmer, men faktiskt finns det en liknelse.

Filmen handlar om Danny Archer (Leonardo DiCaprio), en smugglare som fått en smak av diamanter och får höra att en slav av ett brutalt rebellgäng hittat en rosa diamant så stor som ett fågelägg (tänk ägg i bon, inte hönsägg) och blir genast fast i tanken att ta diamanten, sälja den och starta ett nytt liv någon annanstans. Vägen dit visar sig dock bli mycket svårare än han trott, då slaven Solomon (utmärkt spelad av Djimon Hounsou) vill ha tillbaka sin splittrade familj och då han samtidigt får möta en envis reporter, Maddy Bowen (Jennifer Connelly), som mer än gärna vill skriva en bra artikel om ett känsligt ämne; konfliktdiamanter.

Även om det inte framgår i förtexterna på ett övertydligt sätt, så förstår vi tittare genast att det här inte är fiktion rätt igenom. Visserligen har vi ju inte precis missat att Hollywood älskar att sprutlackera filmer med saker som uttalar sig vara sant men som är sådär halvt pålitligt. De så kallade "konfliktdiamanterna" är en term för de diamanter som slavar och undertryckta i Afrika fått gräva fram under mycket dåliga förhållanden, bara för att sedan säljas till västvärlden så att en dam i 60-årsåldern kan känna sig glad med en ring med en stor, fet diamant på fingret. Dock undrar man om samma dam vill ha kvar sin ring, då hon fått veta att armar och ben från afrikanska vuxna och barn huggits bara för denna diamant hon har på fingret.

Det gillar jag med filmen. Filmen tar upp ett ämne som faktiskt förekom (och förekommer) i Afrika och för att ge filmen en mer rättvis bild, så är filmen inspelad på plats, i Afrika. DiCaprio uttalade själv att det inte skulle vara rättvist mot de som var med om det här om det inte skulle vara inspelad där det hände (och händer) och rätt är väl det.

Alla skådespelare gör faktiskt väldigt bra ifrån sig. Man märker tidigt att DiCaprio är något mer än en Cruise (som jag inte är sådär överförtjust i), att han faktiskt kan spela verklighetstroget, utan att det ska sniffa Hollywood. Han berättar i en intervju att han inte vill att folk som vi tittare ska veta för mycket om hans privatliv, för att det kan skada karaktärerna i hans film. Då är det lätt hänt att man tänker på DiCaprio och inte på karaktären han spelar. Absolut rätt inställning, enligt mig. Djimon Hounsou, som vi känner igen från Gladiator, gör också väldigt bra ifrån sig. Även Connelly gör bra ifrån sig och spelet mellan hennes Maddy Bowen och DiCaprios Danny Archer fungerar väldigt bra.

Om man skulle se filmen i helhet skulle det lätt se ut som en Hollywood-avkomma utan varken mening eller talang. Dock bärs filmen upp av ett mycket bra flyt (att filmen är över 2 timmar kände jag faktiskt inte av) och av skådespelare som verkligen vet vad de sysslar med. Regin är även den bra, jag läste i ett nummer av Stardust att de klagat på den sista halvtimmen och att det nästan ändrar "moodet" på filmen och dess budskap. Jag blev dock inte bestört av det, inte alls.

Filmen fick fem Oscarsnomineringar 2006, som för övrigt var ett ganska trist filmår. Jag kan nog inte uttala mig om det säger så mycket om filmen, eftersom utbudet av bra film inte var så mycket att bläddra bland det året. Däremot tycker jag att det är en alldeles utmärkt film och någonting mer än bara explosioner och pang-pang med Jerry Bruckheimer i rodret. Det här blir en mycket stark fyra.

····

1 kommentar:

Anonym sa...

really good film