27 april 2010

The Ninth Gate (1999)

Originaltitel: The Ninth Gate

DET FINNS ETT GAMMALT TALESÄTT som lyder: "Det kan aldrig gå fel med Johnny Depp." Nej, jag bara drev med dig, men det borde finnas ett, för det stämmer mycket bra. I nästan varje film jag ser med Depp, så gör han en bra rollprestation, vare sig det är som en galen hattmakare eller pårökt journalist. Depp leverar verkligen och hans prestation i The Ninth Gate är då sannerligen i samma anda som i hans andra filmer.

Filmen handlar om den påläst bokexperten Dean Corso (Depp), som får ett uppdrag av den rika boksamlaren Boris Balkan. Balkan har ett exemplar av en mycket sällsynt bok med satanistiska texter och ryktet går att tre varianter av boken existerar, men att enbart en är verklig. Corso får då uppdraget att sticka till Europa (där de två andra böckerna finns) och försöka ta reda på vilken av böckerna som är den riktiga. Detta visar sig dock vara mycket svårare än man först trodde (då demonboken, i princip, är ovärderlig) och Corso dras snart in i en märklig spiral av djävulsdyrkan, övernaturligheter och våldsdåd.

Polanski har tidigare imponerat och i jämförelse med exempelvis The Pianist (2002), kan The Ninth Gate verka någorlunda mager. Även om The Pianist var mycket mer "vanlig" i sin struktur och handling, var den mycket mer gripande. Vad denna film dock vinner på, är att handlingen är såpass absurd och ovanlig, att tittaren inte för en sekund kan veta vad som händer härnäst. Ibland tar sig handlingen vändningar som gör att det blir lite väl oförutsägbart, nästan totalt omotiverat, men håller definitivt tittaren på helspänn.

Förutom en fin prestation från Depp, ser vi även Emmanuelle Seigner, Frank Langella och Lena Olin i fina, unika roller. Allra mest kommer jag att tänka på Langella, som på ett autentiskt, obehagligt sätt visar oss en rik mans besatthet för ondska, Helvetet och Djävulen.

Förutom att The Ninth Gate kanske inte kan klassas som en topprulle, så är det givetvis en film av hög kvalitet. Att hålla tittaren så fokuserad i över två timmar är onekligen ett proffsjobb. Att såväl Roman Polanski som Johnny Depp lyckats tidigare vet vi. Vad mer kan man då egentligen begära, när man ser de två göra ett bra jobb i The Ninth Gate? Om inte för en rent spännande film, så för ett obehagligt porträtt av fascinationen för Hin Håle själv. 3½/5




8 kommentarer:

Anonym sa...

Otherwise far better than free weights would you truly contain the same volume
of exercises and can obtain the identical benefits as weightlifting?


Also visit my web-site ... dumbbell sets

Anonym sa...

I had been in a small level in my lifestyle and
had allow myself go bodily and emotionally.

Also visit my blog post; http://www.getfitnstrong.com/adjustable-dumbbells/7-reasons-adjustable-dumbbell-set/

Anonym sa...

GT shows the heart amount with percentage of highest coronary heart price.


my blog post - Suggested Looking at

Anonym sa...

Yet one more may be the gear is so massive and cumbersome that it will require up far too considerably dwelling space, generating resentment, and would in fact get a lot more
use in case the human being were being to visit the gymnasium to use it.


My weblog ... adjustable dumbbell set

Anonym sa...

Luckily, it has many of the answers for your problems relevant to buying a treadmill
that fulfills all of the needs.

Here is my blog: free weight dumbells

Anonym sa...

It can be simply just not really worth the risk to avoid wasting several pounds.


My blog post - adjustable dumbbells

Anonym sa...

This can help boost the energy and co-ordination of muscle
tissues in the course of your entire body.

Look into my web page ... adjustable dumbbell sets

Anonym sa...

This is often the number of moments your heart must beat in
a single minute to most effectively give your muscle mass with ample
quantities of oxygen prosperous blood.

my page - Read This