16 april 2010

Röd drake (2002)

Originaltitel: Red Dragon
TYSKLAND OCH USA/FÄRG/124 min

Regisserad av Brett Ratner
Skriven av Thomas Harris och Ted Tally
Medverkande: Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes, Harvey Keitel, Emily Watson, Mary-Louise Parker m.fl.

RED DRAGON är en i raddan filmer om den läskiga karaktären Hannibal Lecter. Med filmer som Hannibal rising - ondskan vaknar (2007), Hannibal (2001) och Manhunter (1986), för att inte nämna När lammen tystnar (1991), känns konceptet ganska uttjatat. Hursomhelst fick någon idé att göra en ny version av nämnda Manhunter och hur blev då slutresultatet?

Filmen handlar om snuten Will, som nyligen gripit Hannibal Lecter. Detta har tärt en del på hans psyke och han drar sig tillbaka, bara för att bli ombedd att sköta ytterligare ett fall av polischefen Jack. Will väljer, något motvilligt, att åta sig fallet att hitta en galen mördare på fri fot och måste få hjälp av, gissa vem, Hannibal Lecter. Detta utspelar sig innan den kritikerrosade När lammen tystnar, men man kan ändå inte undgå faktumet att det känns lite som en utklämd sidogrej för att tjäna lite mer pengar.

Ratner, en man med mycket komedier på nacken, var kanske inte det bästa valet för att regissera denna film. I och för sig har jag inget emot att regissörer utvecklas och testar på nya genrer, men filmen är onödig redan från början. Vi lever i en tid där vi ständigt gör nya versioner av gamla manus. Visst, det är en ekologisk lösning, i alla fall. Då kan man ju spara på papper och använda samma manus, istället för att skriva ut ett nytt. Dock är det bara trist för oss som tittar. När filmen innan kom ut för knappt 30 år sedan, kanske det ej heller är dags att göra en ny version.

Dock ska nämnas att filmen är spännande. Lecter-temat är onekligen tacksamt att behandla. Det är en vriden och sjuk typ av våld som präglar filmerna och på ett kanske mer realistisk sätt, än diverse Saw-filmer. Filmer med Hannibal Lecter tenderar att bli just en inblick i en sinnessjuk människa, vilket onekligen är obehagligt, men som också ger en viss krydda till filmen.

Norton, såväl som Seymour Hoffman och Keitel, bjuder på mycket fina rolltolkningar. Även Fiennes, i sin psykopati, bjuder på en del, men ådran från När lammen tystnar är dock obefintlig. Hopkins är läskig som Hannibal, men allt det övriga saknas tyvärr och blir inte ett mästerverk (som man ej heller alltid kan be om), men en onekligen spännande katt-och-råtta-lek med skräck, våld och röda drakar. 2½/5

4 kommentarer:

Anonym sa...

Wow! Hoffman, Keitel och Watson i samma film!? Och dessutom Fiennes och Norton. Svårt att tro att det skulle bli 2½ i betyg, men samtidigt så har jag ju sett När lammen tystnar och kan tänka mig att det lätt kan bli ett urvattnat koncept. Hursomhelst, skådespelaruppsättningen måste - åtminstone på pappret - höra till de allra bästa.

Vito Gogola sa...

Ja, skådespelet är det verkligen inget fel på! Manuset är dock sådär, så tyvärr blir det inte mer än en okej film, där tre nog skulle vara det högsta betyget, om jag var lite extra snäll. ;)

Anonym sa...

Ryckte på för övrigt ögonbrynet när jag läste:

"Vi lever i en tid där vi ständigt gör nya versioner av gamla manus. Visst, det är en ekologisk lösning, i alla fall."

Menade du verkligen "ekologisk"? ;-)

Vito Gogola sa...

Haha, en ekologisk lösning på det sättet att samma papper används igen. ;) men en liten justering är nog på sin plats!