1 februari 2008

Scoop (2006)

Originaltitel: Scoop
USA / STORBRITANNIEN / FÄRG / 96 min

Regisserad av
Woody Allen
Skriven av Woody Allen
Skådespelare: Scarlett Johansson, Woody Allen, Hugh Jackman, Ian McShane, Kevin McNally, Romola Garai m.fl.

WOODY ALLEN är en utmärkt regissör. Tveklöst en av de största och mest minnesvärda, och som har lyckats producera otroligt bra filmer under flera årtionden. Jag beundrar verkligen Woody Allen som regissör. Men varför ska han, ofta, vara skådespelare i sina egna filmer? Jag har ända sedan Annie Hall (1977) stört på mig det, och blir lite irriterad när han ska försöka vara rolig i en egen roll i en film där han redan står för regin. Men, mot all förmodan så fungerar faktiskt Allen som en skådespelare i Scoop.

För att gå vidare med Allen, så är en humoristisk trollkarl som uppträder inför, ganska, stora publiker. En dag kommer journaliststudenten Sondra Pransky (Scarlett Johansson) dit, och blir en av de där som får medverka i ett trollerinummer som "frivillig". När hon står inne i trollkarlen Sids hemliga låda så uppenbarar sig en nyligen bortgången journalist (Ian McShane), som ger henne små ledtrådar om ett enormt "scoop"; som kan avslöja en svårknäckt mordhistoria, som det skrivs om flitigt i tidningarna. Som jag började recensionen med så kan jag konstatera att Woody Allen faktiskt är rolig i sin roll som den smått neurotiske och Sid, och givetvis blir Sid och Sondra partners, inte ett kärlekspar, i uppgiften att lösa mordgåtan. Det bör tilläggas att det här knappast är någon thriller, i stil med Match Point (2005), utan här är det det dramatiska och komiska som ska få oss tittare att bli imponerade, och det fungerar ärligt talat bara "bra". Den är hästkliv ifrån tidigare filmer av Woody som, redan nämnda, Annie Hall och den är som sagt inte alls lika spännande som hans senare thrillers som kommit.

I FILMEN får man även en liten makaber inblick i något sorts dödsrike där man, bland annat, får se den döde journalisten som konstant tipsar Sondra, men det är tyvärr det roligaste som filmen har att bjuda på. Det finns någonting lite ovisst, med slutklämmen, och exalterande i filmens handling, men det kan inte riktigt hjälpa upp helhetsintrycket, som inte riktigt får den där "wow-känslan", som ganska ofta kryper sig fram när Allen står för regin. Allens och Johanssons skådespel är ingenting man kan direkt klaga på, utan tyvärr är det istället ett ganska förutsägbart och oengagernade manus som han har knåpat ihop, men det stjälper som sagt inte hela filmen. Det är lite roligt, och det finns någonting lite makabert över hela fantasy-grejen som Allen kör i filmen, och det märks att han har hämtat lite inspiration från mystiska fantasy-filmer, för det här liknar sannerligen inte någon av hans andra filmer, även om själva grundhandlingen inte är obekant, så utvecklas det till ett roligt fantasy-drama som är ganska väl sevärt, om än inte någonting som ni bör applådera åt. Det fungerar fint och är bra, men tyvärr inte mer, inte någonting extra.

···

Inga kommentarer: