28 september 2007

Eyes Wide Shut (1999)

Originaltitel: Eyes Wide Shut
STORBRITANNIEN / USA / FÄRG / 159 min

Regisserad av
Stanley Kubrick
Skriven av Stanley Kubrick, Arthur Schnitzler (roman) och Frederic Raphael
Medverkande: Tom Cruise, Nicole Kidman, Madison Eginton, Jackie Sawiris, Sydney Pollack, Leslie Lowe m.fl.

7 MARS, 1999, i Harpenden, Hertfordshire i England dör en av de största inom filmens historia av en hjärtattack. Hans namn var Stanley Kubrick. Samma år kom hans sista film ut, Eyes Wide Shut (1999), med de då äkta makarna Tom Cruise och Nicole Kidman. Filmen var också den första av Kubricks filmer att slå sig in 1:a plats på US Box Office första veckan.

Dr Bill Harford (Tom Cruise) lever ett till synes vanligt och lyckligt liv med sin fru Alice (Nicole Kidman) och sin sjuåriga dotter, det som händer sedan innehåller några av de konstigaste scenerna jag sett, men Kubrick är väl knappast känd för att göra vanliga filmer! Bill är osäker på om han kan lita på sin fru, han kan inte låta bli att tänka att hans fru är otrogen. Efter ett samtal med en vän kommer Bill plötsligt ut till en underlig sekt som befinner sig ute på landet i en herrgård... Här slutar jag berätta om handlingen, för i den här filmen är det faktiskt inte handlingen som är det viktiga, men visst, man kan se den bara som ett underhållande romantiskt drama, eller bara för det riktigt imponerande fotot, men för mig var det varken handlingen eller fotot som fångade mig, istället var det filmens alla frågeställningar som väcktes, och de flesta udda filmer brukar ju också väcka en del frågeställningar!

Det här är visserligen en relativt konstig film, men fortfarande både vacker och skrämmande och den får ens hjärna att sättas igång och det väcks väldigt många funderingar och tankar, men väldigt få svar, och så brukar det vara i ganska många av Stanley Kubricks filmer, och oftast är det till filmens fördel, speciellt till den här.

MEN DET ÄR VÄL KLART att den här filmen inte är felfri heller, även om det som i de flesta fall är en smaksak! Tom Cruise spelar bra, utan tvekan, men det är tyvärr inte någon rolltolkning som är särskilt nämnvärd, Nicole Kidman överglänser faktiskt Tom Cruise med sin lite mindre roll som hans fru. Det är riktigt svårt att kritisera en film av Stanley Kubrick, speciellt med hans perfektionism som regissör, så egentligen är det få saker att klaga över, antagligen så skiftar omdömet av den här filmen beroende på vilken smak man har, och jag tror att alla Kubrick-fans kommer gilla den här filmen. Egentligen använder han samma metoder som han gjorde i äldre filmer, bara att det här är en lite modernare version av Kubricks skapande.

Personligen tycker jag inte det här är en av Kubricks bästa filmer, om ni bara fick se en film av Kubrick, se då hellre ett mästerverk som Clockwork Orange (1971), men om ni vill se denna mörka film, med bra skådespelarinsatser av både Cruise och Kidman, så är det värt det, för det är utan tvekan en bra film!

···½

Inga kommentarer: