18 juni 2007

Blade

Originaltitel: Blade
USA 1998

Regisserad av Stephen Norrington
Skriven av Davis S Goyer
Skådespelare: Wesley Snipes, Stephen Dorff, Kris Kristofferson, N'Bushe Wright, Donal Logue, Udo Kier m.fl.

Det här var en film som jag faktiskt inte var särskilt taggad för att se. Kanske för att den helt enkelt inte såg så bra ut. Vad rätt man kan ha vid första åsynen av fodralet.

Blade handlar om en slags "halvvampyr", han har krafterna som en vampyr har, vissa mänskliga krafter men ack, han har även blodtörsten kvar. Detta kan ses som ett problem då han dödar sina egna, en skock vampyrer, dag efter dag. I rättvisans namn, eftersom hans morsa blev dödad av vampyrer och det enda rätta att göra är att ge igen på alla vampyrer i hela världen. Det vet väl alla att det är det mest resonabla att göra?

Det är snyggt gjort visuellt. Vi har en okej Snipes i huvudrollen tillsammans med en läskig Dorff och en skön Kristofferson. Det räddar dock inte denna film, som är baserad på en serie, från att bli rätt overkligt och IQ-befriat. Tänk dig att du blir kastad från ett hus på en sida av gatan till ett annat hus på andra sidan gatan och landar relativt mjukt tack vare någon pressening på andra sidan. Det är ju rätt... Fysiskt möjligt. Inte.

Okej, jag ska inte hacka skiten ur den här. Den skulle ha kunnat bli en shysst 90-minutersfilm, men kramas ut till två timmar, något som tittarna kanske inte är sådär fullständigt förtjusta i och serverar väldigt fina actionfighter, efter actionfighter, efter actionfighter. Det är nästan actionfighterna som håller upp denna tämligen löjliga film.

Visst, det här fungerar till en sysslolös kväll och är rätt underhållande på sina ställen. Väldigt, väldigt blodig (det är en vampyrfilm, så kom igen) och många roliga splattereffekter. Det explosiva serumet är min favorit. Det räddar dock inte heller filmen, så efter att man suttit i två timmar och följt med på denna underhållningstripp så tänker man till sist: "Näe... Vad är det här?"


··

Inga kommentarer: