31 augusti 2007

Ta fast Carter! (1971)

Originaltitel: Get Carter
STORBRITANNIEN / FÄRG / 112 min

Regisserad av Mike Hodges
Skriven av Ted Lewis (roman) och Mike Hodges
Skådespelare: Michael Caine, Ian Hendry, Britt Ekland, John Osborne, Tony Beckley, George Sewell m.fl.

"You know, I'd almost forgotten what your eyes looked like. Still the same. Pissholes in the snow."

DET ÄR BARA EN av de odödliga repliker som yttras i denna adrenalinkokande gangsterrulle med Michael Caine, som den råbarkade superskurken Jack Carter, en man som lämnar livet som han som sköter "jobben" hos en annan högt ansatt kriminell tillfälligt, för att ta itu med den mordgåta som surrar kring hans broder. Det är nedskrivet att hans bror körde rattfull av en bro och avlidit. Men bröder känner varann bäst. Jack vet att hans bror aldrig skulle göra något sånt, för att han är på tok för försiktig. Av bär det iväg till Newcastle, hans hemstad, för att, med hjälp av vapen och grymma tekniker, klämma fram information för att närmare och närmare komma fram till gärningsmännen. Carters gäng har dock en motsvarighet i Newcastle och de börjar bli less på Carter som snokar runt i deras lokalisering. På toppen av allt har Carter ännu ett problem; han måste be hans broders dotter att sluta spela in amatörporr.

Filmen, som slog till en rejäl salva knogmackor tillsammans med den actionspäckade Dirty Harry (1971), den autentiska snutskildringen The French Connection (1971), den stilbildande Sweet Sweetback's Baadasssss Song och den kontroversiella Straw Dogs (1971), gjorde 1971 till ett år då det osade av obehag och brott inom filmen. Men en sak är lite annorlunda med denna film. Medan de tidigare nämnda filmer anspelade mer på våld (förutom Sweet Sweetback's Baadasssss Song, som även anspelade mycket på sex), så anspelar Ta fast Carter! (1971) mer på sex och naket än vad den gör på våld. Visserligen är det en hel del våld, men det är nästan ingenting jämfört med nyare filmer som 300 (2006). Alltså är sex det stora "dragplåstret", om vi nu ska kalla det så.

MICHAEL CAINES rollprestation är lite kluven. En halva av mig vill säga att han bara är stel och träaktig, medan en annan vill säga att han gör ett väldigt bra jobb ifrån sig som en kall mördare. Så jag säger det såhär. Caines rolltolkning har fler fördelar än nackdelar. Ibland kan han se lite för stel ut, näst intill lite "sliskig" och rätt tom ut. Min bror André vill gärna referera honom som en som "ser ut som en uggla", speciellt i en viss scen där ljussättningen kommer underifrån. Oftast har han dock sina ögonblick. Scenen där Caine sakta men säkert bryts ihop av att se sin brors dotter i en amatörporrfilm, med det höga knarrande från projektorn, är ett riktigt konstverk och det bevisar att Caine är en av Storbritanniens bästa skådespelare och utan tvekan en av de mest framgångsrika. För er som velat se mycket av Britt Ekland, så kan ni genast vända er bort mot stället där ni kom från. Det är lite tramsigt att de sätter Britt Ekland trea på eftertextslistan, med tanke på att hon enbart är med i introt och i en av filmens "höjdpunkter"; ett extremt bisarrt "telefonsamtal", där hon, som rätt ofta, klär av sig litegrann. Något mer av Britt ser vi inte. Andra bra skådespelarprestationer kommer från Ian Hendry och även John Osborne, som den halvslibbige "högsta hönset"-karaktären.

Vart filmen felar är att filmens karaktärer är allt för många. De är för många och har alla vanliga namn som lätt glöms bort, plus att alla ser lika brittiska ut, allihop. Därför kan man lätt tappas bort i all förvirring av namn. Eric, hit, Kinnear, dit. Men om man hänger med då det kommer till namnen, så är det nog inga egentliga problem med denna film. Miljöerna i filmen ser vi sällan i andra filmer och används väl i just en film som denna. Den distinkta musiken passar in ibland, på de stunder den används. Om den skulle användas genom hela filmen skulle det dock dra ner på betyget, eftersom musiken är en slags blandning av melodi och något konstigt ljud som jag till övers inte kan förklara.

Ta fast Carter! är helt enkelt en sådan där kultfilm som inte väjer för något. Det är britter och det är skurkar, det är våld och det är sex, det är bra dialog och bra scener. Mer behövs inte för att göra en bra skurkfilm som denna. Har du ett öga för britter, brott och Caine, sätt på den här filmen och försök ta fast Carter.

····

3 kommentarer:

Anonym sa...

They do not require as much work as many other animals do and are really fun to watch.
Some Local News papers/journals/ tabloids/Magazines focus on regional happenings and target local audiences/
readers. They’re the real Mc - Coy and are as old as the date on their front page.
Generally Tuyetkegel Blognic could be consisted of any types such as
social, economic, political, art, cultural, terrorism, suicides, religious, health,
technology, science, business, marketing, and disaster news.
Once the symphony begins, Paul loses himself in the sound as he had
in the stuff exhibited in the picture gallery.

Also visit my webpage ... click here

Anonym sa...

Also, they are lighter and can be used around plants which prefer somewhat acid content in the soil composition.
Place organic kitchen waste, as well as yard waste such as grass clippings, leaves, and the like into a
compost bin. Grass clippings are full of nitrogen and break down quickly.


Feel free to visit my web blog: mulching

Anonym sa...

There are a few types, mainly fine, regular, or rough. As we know that our
bodys natural structure and physique also contains the
wax esters which helps as natural moisturizer on the skin and prevents from
multiple environmental problems. Quality Omega 3 fish oils are generally derived from cold-water fishes like
mackerel, sardines, salmon, and tuna. 1 The oil spill threatens the lives of birds, sea otters, and more than 400 other species.
Goodness of traditional herbs work wonders for colored, straightened and chemically treated hair.


Review my blog - hairstyles with bangs