28 augusti 2007

Family Guy Presents Stewie Griffin: The Untold Story (2005)

Originaltitel: Family Guy Presents: Stewie Griffin - The Untold Story
USA / FÄRG / 88 min

Regisserad av Pete Michels och Peter Shin
Skriven av Gary Janetti (del 1), Chris Sheridan (del 1), Alex Borstein (del 2), Steve Callaghan (del 2), Seth MacFarlane (utvecklare: TV-serien Family Guy (1999-????))och David Zuckerman (utvecklare: TV-serien Family Guy)
Medverkande: Seth MacFarlane, Alex Borstein, Seth Green, Mila Kunis, Lori Alan, Drew Barrymore m.fl.

NÄSTAN ALLTID, då det kommer till basering, så kan oro uppstå. Efter en storslagen bok, kan regissörer bli extra nervösa, eftersom de vill göra filmen lika bra som boken den baseras på. Inte bara böcker, utan alla möjliga sorters typer av underhållning eller vad man ska kalla det. Datorspel, serier, TV-serier blir film. Vi har filmen Doom (2005), baserad på spelet med samma namn, Fritz the Cat (1972), baserad på Robert Crumbs tecknade serie och kanske mest aktuella The Simpsons Filmen (2007), som är baserad på en TV-serie med just familjen Simpsons.

Men The Simpsons (1989-????) har en liten rival. Family Guy (1999-????). Nästan fullt likadant på ytan, kom den upp på samma företag, Fox. Det tog Matt Groening och resten två år att göra filmen, men de tänkte på denna idé i slutet av 1990-talet. Dock kom Family Guy före, med denna film. Family Guy har länge kritiserats för dess snarlika likheter med The Simpsons och jag instämmer delvis. Familjen är nästan densamma. Två dumma pappor, Homer/Peter, två smarta mammor, Lois/Marge, två söner, Chris/Bart, två döttrar, Meg/Lisa, två bebisar, Stewie/Maggie och två hundar Brian/Santas Little Helper. Family Guy har även snott vissa segment ur The Simpsons-avsnitt (de är väldigt lika, i alla fall) och det är svårt att tro att det bara är en ren slump. Men Family Guy skiljer sig inte från ytan, men på insidan. The Simpsons har en gräns och det har inte Family Guy. Family Guys elaka och smått överdrivna skämt är oerhört festliga och tämligen vågade. I Family Guy hanteras ibland ämnen som pedofilism, grov homosexualitet och annat sexuella sysslor, som är mer privat och helst tillhör sängkammaren. Men nog om det. Jag vill bara påpeka att denna film därför skiljer sig en hel del från The Simpsons Filmen, i dess humor.

FILMENS HANDLING är, precis som det brukar vara i avsnitten, lite hoppiga. En story leder till en annan som leder till en annan, tills avsnittet är slut. The Simpsons Filmen var mer rak på sak, en handling. Så är inte Family Guy Presents: Stewie Griffin - The Untold Story (2005). De är, som jag sade, exakt som avsnitten, om vi talar dess handling. Därför är det svårt att bara sammanfatta handlingen rakt av, men jag kan berätta att filmen är uppbyggd tack vare tre avsnitt i säsong fyra. Därför blev den också klar innan The Simpsons Filmen. För er som är riktiga die-hards för Family Guy och verkligen kan alla avsnitt utantill, ni kan praktiskt taget säga att ni redan sett filmen. På så sätt är det säkert mycket enklare för Family Guy att vara så lik TV-serien som möjligt. The Simpsons Filmen var bra. Ingen tvekan om saken. Det var The Simpsons rakt genom. Jag kan dock gå så långt som att säga att Family Guys film lyckas ännu bättre när det kommer till att vara mer lik serien. Möjligen blir den därför även väldigt kul, eftersom Family Guy är så förblånat kul.

Den här recensionen kan tyckas torr, mest för att mitt material är lite svårbedömt. Det finns inga riktiga rollprestationer, manuset är ju hoppigt överallt och filmen känns egentligen som ett enda långt avsnitt. Och där vinner den också. Den känns inte som en film utan som ett avsnitt, som verkligen är bra. The Simpsons Filmen kändes mer som en typisk "the movie"-grej. Nu låter jag helt plötsligt jätte-anti-The Simpsons, men så är det inte. Family Guy har en skönare/sjukare humor, men The Simpsons är på flera håll "hederligare". Men det är svårt att undkomma Stewies brittiska, Peters gnäll, Lois Brooklyn-dialekt, Brians fina uttal, Megs... Ehm... Vanliga röst och Chris "squeeky-voice". På så sätt känns det så lyckat och oförglömligt.

Sammanlagt är Family Guy Presents: Stewie Griffin - The Untold Story en film som lyckas bättre med att efterlikna TV-serien den är baserad på och kanske för att filmen använder redan gjorda avsnitt och sedan ihopklippt dem. Men det är inte bara där det sitter. The Simpsons är kul, men mer för familjen. Family Guy är en riktig jag-skämtar-om-allt-och-alla (ibland lite för mycket för sitt eget bästa, väldigt otrevligt att skämta om Joseph "Elefantmannen" Merrick). Ibland kan jag dock säga att jag gillar chockerande, mer förvånande humor. Det är därför filmen, såsom serien, skiljer sig från The Simpsons. Där The Simpsons sätter gränser, plogar Family Guy över. Såklart, med Peter i framsätet.

"Hey Quagmire, isn't there an "o" in "country"?"

····

1 kommentar:

Anonym sa...

Family Guy filmen släpptes 2005.