10 oktober 2010

Har vi inte setts förut (1980)

Originaltitel: Seems Like Old Times
USA/FÄRG/100 min

Regisserad av Jay Sandrich
Skriven av Neil Simon
Medverkande: Goldie Hawn, Chevy Chase, Charles Grodin, Robert Guillaume, Harold Gould, George Grizzard m.fl.

FOLKET, jag får ursäkta för mitt taffliga utbud av fräscha recensioner här på Movie Burger. Skolans press trycker på och mycket annat, men nu är jag tillbaka! För nu, i alla fall. Känner ni mig rätt, vet ni att Chevy Chase är en given favorit och att nästa film också är en film med Chase, nämligen Har vi inte setts förut (1980). När jag var liten, trodde jag alltid att Tjejen som visste för mycket (1978) var denna film, något som visade sig inte stämma, då jag såg ovanstående film för inte så längesen. Plötsligt hittar man då denna titel och minnena går till just den filmen jag kom ihåg. Chevy Chase och Goldie Hawn tillsammans, är helt enkelt dynamit.

Har vi inte setts förut handlar om Nicholas (Chevy Chase), som orättvist blivit framställd som en förrymd bankrånare. I ren panik, åker han över till sin exfru Glenda (Goldie Hawn), för att gömma sig där. Det rör givetvis till allting, då känslor av attraktion och lust börjar komma tillbaka, samtidigt som faktumet att Glenda nu är gift med en snut, knappast gör det bättre för Nicholas.

Tittar man på handlingen, så är det väl ganska givet att det kanske inte är det allra mest mästerliga manuset bakom det. Som ni kanske vet, så är det ju ej heller det som är kärnan i en sån här film. Det är en småfjantig film och turturduvorna Chase och Hawn får givetvis spela ut en del. Det är nämligen (som det oftast är med filmer med de två), de som är roligast. De andra karaktärerna blir mest platta utfyllnadsfigurer som egentligen inte tillför mycket mer, än just sin lilla del i historien. I filmens värld vill man allra helst ha en karaktär som man faktiskt kan känna igen, nästan ta på, och här finns inget karaktärutvecklande av den typen. Man kan nog gå så långt som att säga, att Chase och Hawn för övrigt mest spelar sig själva. I en komedi spelar detta dock ingen roll, då den stora kärnan är att få folk och skratta. Även om det då inte blir ett komiskt mästerverk, så blir det i alla fall betydligt kul.

Även om filmen egentligen skulle funka som en slags amerikansk buskis och säkert inte faller många i smaken, så går det inte att bortse från den där härliga, naiva och lite smålöjliga komik som florerade i filmvärlden. Även om det idag kommer ett flertal lysande kärlekskomedier, är det sällan att de nu görs med just den där lite skojfriska, oskyldiga aningen. Jag har inget emot Seth Rogens grova språk eller den legendariska hårgeléscenen i Den där Mary (1998), men samtidigt känns det skönt att se en film som Har vi inte setts förut. Det är lite löjligt, det är egentligen väldigt löjligt på sina ställen, men det känns som en skön paus från dagens komik, som i stort sett bygger på att vara så fräck, chockerande och grov som möjligt. I alla fall om man kollar på Sveriges "komikerelit", som mest bara består av folk som tror att det blir roligare, ju mer man svär och skämtar om sex (om man bortser från vissa snillen som gänget bakom TV-serien Grotesco och så vidare). Har vi inte setts förut är inget mästerverk och i dagens komedivärld, blir väl denna ytterligare bara en gammal Chevy Chase-film, men för oss Chase-beundrare och för oss som gillade Tjejen som visste för mycket, blir denna just en härlig upprepning av paret Chevy Chase och Goldie Hawn. 2½/5

Inga kommentarer: