20 december 2010

Häftigt drag i plugget (1982)

Originaltitel: Häftigt drag i plugget
USA/Färg/90 min

Regisserad av Amy Heckerling
Skriven av Cameron Crowe
Medverkande:
Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Judge Reinhold, Robert Romanus, Brian Backer, Phoebe Cates m.fl.

ATT ETT KONCEPT såsom att bygga en handling på massa separata händelser, kan bli så lyckat. Homeros visade det tidigt med eposet Odyséen och "genren" bär på många av mina personliga favoriter, såsom Linday Andersons O Lucky Man! (1973) och Sista natten med gänget (1973). Häftigt drag i plugget (1982) är en film som kan liknas vid Sista natten med gänget, bara att den siktar mer på själva skolmiljön och det blommande 1980-talet. Vad som då erbjuds kanske inte är ett mästerverk, men definitivt en nostalgitripp, med ett flertal kändisar (innan de faktiskt blev kända).

Den blyge Mark vill få Stacy. Stacys vän Linda är en oblyg tjej, som ständigt är på hugget. Marks vän Damone är skolkorridorernas affärsman. Brad vänder hamburgerkött på ett hak och vill vidga sina vyer och göra slut med sin flickvän, medan Spicoli röker på och skiter i plugget. Alla dessa karaktärer (och fler därtill) blandas ihop i en röra av sex och ungdomliga lustigheter. Vad som däremot lyfter upp filmen från att fastna i oanständigheter, är att filmen faktiskt bär på en hel roliga karaktärer och lustiga vändningar. Att filmen dessutom innehåller såpass många kändisar (vi ser bland annat Nicholas Cage i en liten roll som anställd på hamburgerhak), har gjort filmen till lite av en odödlig kultfilm. Filmens smått berömda scen, fantasisekvensen som försiggår i Brads huvud medan han ska onanera, är bara ett av de många exempel på fräckheter som sker, men på något sätt är det framför med sådan kvickhet och oskyldighet, som egentligen inte gör denna film särskilt mer obehärskad, än någon annan sexkomedi med tonåringar.

Vad som däremot är nackdelen med en film som denna, är att det egentligen inte finns så mycket att få ut av den. Man har lagt ner tid på sköna karaktärer och den allmänt avspända skolmiljön, som korsas med lite sex och lite konflikter. Något tecken på allvar finns dock inte och filmen behandlar egentligen stereotyper i tonårsgrupper. Det är dock dessa karaktärer vi lärt känna och slår man på Häftigt drag i plugget, så förväntar man sig nog inte att se ett av Andrej Tarkovskijs tyngre verk. Det är lite härlig musik, skönt stuk och oförglömliga scener, som gör att filmen trots allt lyckas med bedriften att ej enbart vara en dussinfilm, utan faktiskt vara en ganska schyst film om att, rätt och slätt, vara ung och dum. 3/5

Inga kommentarer: