SÅ VAR DEN ÅRLIGA Oscarsgalan över. De mest prestigefyllda filmpriserna man kan tänka sig, något som tvingat oss svenskar att hålla oss uppe tills 06:30 på morgonen då det slutliga priset för bästa film korades. För alla er som inte kunde eller fick följa denna årets höjdpunkt i filmvärlden, ger vi på Movie Burger er nu en sammanfattning av den största filmfesten 2011, Oscarsgalan.
Tidigare i år följde jag Golden Globe-galan, Oscarns så kallade lillebror, och visst är det stor skillnad mellan de båda utmärkelserna. Oscarsgalan har en 83-årig historia och det märktes att trycket inför denna händelse var enormt i Los Angeles där festligheterna höll hus. Allting är så mycket större, bättre och mer glamoröst när det gäller Oscarn och det var svårt att undgå den spänning som låg i luften då det varit svårt att förutse årets vinnare.
Den film som det kanske pratats mest om är The King's Speech (2010) med Colin Firth i huvudrollen. En film som jag själv inte sätt men som jag förstår öppnar för goda skådespelarinsatser och mycket dramatik. Som stor konkurrent till den har vi Golden Globe-vinnaren The Social Network (2010) med David Fincher bakom kameran. Något många talade om innan galan var hur Golden Globe-vinnarna statistiskt sett ofta haft problemet att plocka hem båda priserna, något som skulle kunna ställa till med problem för filmen om grundandet av Facebook. En film som många glömde bort inför galan var sommarens stora kassasuccé Inception (2010). Lite av en favorit från min sida, med en komplicerad historia blandat med häftiga effekter, något som borde kunna slå hos juryn?
Årest gala började tyvärr ganska torrt med värdeparet Anne Hathaway and James Francos ganska stela framträdande. Även de första vinnarna blev lite av en chock där den förhandstippade The King's Speech förlorade några av de mindre men trots allt värdefulla priserna.
Men det skulle inte bli någon skrällarnas kväll då bästa kvinnliga biroll skulle utses. Vinnaren blev den förhandstippade Melissa Leo från The Fighter (2010). Även Amy Adams från samma film hade nominerats i samma kategori. Men det roligaste med den här kategorin tycker jag ändå var den 14-åriga Hailee Steinfelds nominering efter sin prestation i True Grit (2010) där hon faktiskt trots sin unga ålder lyckades lyfta filmen till det bättre, något inte vilken barnskådespelare som helst kunnat göra. Ett namn för framtiden må jag tro, håll utskick efter Hailee Steinfeld.
Som den musiker jag är fann jag de priser angående musik och ljud mycket spännande. När det begav sig till dessa kategorier så vann bland annat Inception pris för både Best Sound Editing och Sound Mixing. Här hämtade även The Social Network in sitt andra pris för kvällen för bästa filmmusik. Hela avsnittet introducerades då en orkester på scen spelade upp musik från klassiker såsom Stjärnornas krig (1977) och Jurassic Park (1993) för den fullsatta publiken. Tyvärr så når inte musiken i The Social Network riktigt upp till dessa klassiker och helhetsintrycket på årets musikupplevelse inom film har varit aningen dåligt. The Social Network vinner trots allt rättvist här då de lite mer mörka och depressiva tongångarna faktiskt beskriver filmen ganska bra. Bästa sång gick till Randy Newman för hans jobb i Toy Story 3 (2010), som även vann pris för bästa animerade film.
Efter halva galan hade Inception vunnit fyra stycken statyetter. Den stora skrällen så långt in på galan var att The King's Speech inte vunnit ett enda pris. Men deras tur skulle vända. När vinnaren för bästa originalmanus ropades upp fick tillslut David Seidler, som jobbat på The King's Speech i hela 30 år, ta emot sitt pris för bästa manus. Här fick även The Social Network ta emot pris för bästa bearbetade manus.
Galan går att beskrivas som en ständig kamp mellan just de två filmerna här ovan som båda vara nominerade i liknande kategorier och som båda var tippade på förhand som de stora vinnarna på galan.
Ett av de största priserna, det för Best Director som ofta brukar peka på vem som tar hem det slutgiltiga priset för bästa film, blev en riktig rysare. Här hade vi filmer så som Black Swan (2010), The Fighter och självklart de favorittippade som vanligt, The Social Network och The King's Speech. Både Black Swan och The Fighter var underdogs i denna kategori men dessa filmer är lite för tunna, där merparterna av filmerna bygger på gott skådespel istället. Även Ethan och Joel Cohen med sin True Grit fanns nominerad. Cohen-bröderna som alltid levererar bra filmer tycker jag trots allt inte riktigt kom upp till den annars väldigt höga nivån dem brukar ha. Bland de två resterande så tyckte jag att Finchers jobb i The Social Network var mycket bra, bra nog att kunna ta hem en Oscar, i alla fall under denna kategori. Tom Hopper som hållt i The King's Speech vet jag inte mycket om så därför kan jag inte uttala mig för mycket om det. Jag skulle nog vilja säga att detta priset kunnat gå lite hur som helst mellan dessa herrar men där mina förhoppningar låg hos Fincher. Priset gick till Tom Hopper och The King's Speech, som trots sin dåliga start nu börjat ta igen de allt viktigare priserna.
De näst sista priserna under kvällen var till den bästa skådespelaren respektive skådespelerskan. Här fanns det inga tvivel om vilka som skulle vinna. Natalie Portman tog hem en statyett för sin roll i Black Swan och inte allt för oväntat drog Colin Firth in det tredje priset för The King's Speech. Själv har jag alltid haft lite svårt för Colin då han framstått som ganska tråkig för mig. Det hade ju vart ganska kul att se Jeff Bridges vinna men trots en väldigt skön tolkning av sin roll i True Grit så känns den sortens karaktär redan gammal. Ofta handlar det väl om att kunna föra någonting nytt till bordet och kanske är det det som rollen av en stammande tronföljare har gjort. Det är även den sortens saga som Hollywood älskar, när man gör en inre resa för att upptäcka sig själv och utvecklas på vägen.
Vårt svenska bidrag på galan kom igenom den danska filmen Hämndens (2010) vinst som bästa utländska film med Mikael Persbrandt i huvudrollen. Vi får hoppas på ett lyft i Mikaels fortsatta karriär och att det nu öppnar dörrar för honom i Hollywood.
Så till det slutliga priset för bästa film, det mest ärofyllda av dem alla. Jag går direkt på sak. Priset för bästa film 2010 gick till The King's Speech. Trots att jag inte sett filmen känns det som att den förtjänade att vinna. Efter att ha tagit de andra tungviktarpriserna så måste det helt enkelt vara en fantastisk film. Här kan vi självklart spekulera en massa i varför den vann och de andra förlorade. Det är förmodligen likt jag skrev tidigare att The King's Speech är en perfekt Hollywood-saga. Det är nästan som en definition av den amerikanska drömmen, man startar längst ner för att till slut klättra till toppen. The Social Network är av samma slag men både på grund av ett sämre skådespel och att det faktiskt är baserat på en sann historia (som oftast blir för överdramatiserad eller motsatsen) gör den till snäppet sämre. Det finns bara en Rocky (1976), därav The Fighters förlust, men som trots allt efter galan fick med sig priserna för bästa manliga samt kvinnliga biroll tack vare Christian Bale och Melissa Leo. Inception som jag hade hoppats på hade väl egentligen aldrig någon äkta chans. Det är en enormt häftig film som både är banbrytande och mycket framstående men där juryn förmodligen ville ha ett bättre drama.
Jag tycker att Oscarsgalan och dess priser i slutändan var rättvist utdelade med ett flertal olika pristagare. Tack vare den mycket jämna prestandan i filmerna fick vi en kväll som inte bara hörde till en film utan till flera stycken där det fanns flera vinnare. Denna stora segraren blev ändå tillslut The King's Speech med sina fyra statyetter och "Bästa film" som pricken över i:et.
Nu ser vi framemot ett nytt filmår och hoppas på en lika om inte ännu bättre Oscarsgala till nästa år, där vi självklart kommer följa och rapportera allt inom filmvärlden till er.
28 februari 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar