9 december 2010

De ofrivilliga (2008)

Originaltitel: De ofrivilliga
Sverige/Färg/98 min

Regisserad av Ruben Östlund
Skriven av Erik Hemmendorff och Ruben Östlund
Medverkande: Villmar Björkman, Linnea Cart-Lamy, Leif Edlund, Sara Eriksson, Lola Ewerlund, Olle Liljas m.fl.

RUBEN ÖSTLUNDS HYLLADE DE OFRIVILLIGA (2008)
var jag väldigt intresserad av att se, mest för dess porträttering av det nutida, svenska samhället, men även eftersom den var så annorlunda uppbyggd. De ofrivilliga är nämligen uppbyggd på det sättet, att varje scenario består av en stillastående scen. Det kan tänkas vara lite tråkigt för den som gärna ser mer spänning i kameraarbetet, men Östlund får därför lägga desto mer tid på att det som faktiskt sker i scenen är gripande och spännande. Det är något han lyckas med.

De ofrivilliga handlar om grupptryck och hur individer beter sig i olika situationer. Östlund använder sig av en hel del bra skådespelare (har faktiskt sällan sett en sådan realistisk tolkning av fjortistjejer; om de spelar sig själva vet jag inte) och lyckas hitta de scenarier som väcker spänning, men som ändå faktiskt skulle kunna ske i verkligheten. Med hjälp av fina vinklar, lyckas han också skapa fängslande bilder. Ingenting är dött, även om kameran på ett sätt är "död." På många ställen bär faktiskt Östlund likheter med Roy Andersson, som kanske lägger ännu mer fokus på den stillastående, "döda" känslan, men Östlund väljer ändå att ligga lite närmare verkligheten, än vad Anderssons något teatrala verk gör.

De ofrivilliga har fått en hel del bra kritik och jag instämmer med att det är en bra film. Däremot är den inte överdrivet bra. Konceptet är intressant och det finns en hel bra scener. Regin är på många sätt klanderfri, men för ett riktigt mästerverk krävs ändå någonting mer än en samling sekvenser. Östlund har däremot gillat att arbeta på det här sättet tidigare och det finns inget som säger att han ska stoppas. Han har här gjort en osedvanligt bra film och det finns ingenting som hindrar honom från att göra en ännu bättre film nästa gång. 3/5

Inga kommentarer: