27 juli 2008

The Dark Knight (2008)

Originaltitel: The Dark Knight
USA / FÄRG / 152 min

Regisserad av Christopher Nolan
Skriven av Christopher Nolan, Jonathan Nolan, David S. Goyer och Bob Kane
Skådespelare: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman m.fl.

EN AV SOMMARENS MEST EFTERLÄNGTADE FILMER är utan tvekan The Dark Knight, som kanske inte helt oväntat blivit ännu mer efterlängtad på grund av att det är den numera medlidne Heath Ledgers sista film, tillsammans med Terry Gilliams The Imaginarium of Doctor Parnassus (som för tillfället inte ens är klarlagd om den ska göras klar). Att filmen är Ledgers första film efter hans död och kanske hans absolut sista, plus att det är den nya Batman-filmen, har medfört att filmen slagit rekord på antalet pengar den kammat in den första helgen. Hela 155 miljoner dollar skrapade filmen in första helgen i USA, vilket klår både Pirates of the Carribean: Död mans kista (2007) samt Spider-man 3 (2007). Men är filmen värd denna uppmärksamhet? Är den ens så bra? Ja, gott folk. Filmen är en enastående odyssé i ondska och skräck, i en stad vid namn Gotham.
Gotham har fått sig en ny politisk hjälte. Han heter Harvey Dent och har inspirerat precis alla i staden. Han har lyckats fånga de flesta av maffians medlemmar och fortsätter att så göra, för att få Gotham till en fridfull stad utan brott och våldsdåd, som staden tidigare präglats av. Detta betyder även att vigilanten Batman måste gripas, vilket även får Bruce Wayne, utmärkt spelad av Christian Bale, att tänka om. Är hjälten Gotham söker efter fortfarande Batman eller behöver staden en som Dent - ett hjälte som vågar visa sitt ansikte?

Bara den delen ger filmen en mer karaktär. Att den går djupare in i vad både Dent och Wayne tycker om Gothams framtid och att den vågar gå mer än bara att bli en spännande film. Det slutar däremot inte där. Den absolut mest fullkomligt lysande delen i filmen är utan tvekan det som vi alla väntat på denna sommaren - den psykotiska Jokern och filmens faktiska utveckling av karaktären.

Heath Ledgers roll som Jokern är briljant och att se en sån som Ledger få tampas med andra underbara och välrenommerade skådisar som Christian Bale, Aaron Eckhart, Michael Caine, Morgan Freeman och Gary Oldman är en glädjestrålande vy för såväl filmfantasten som actionsökaren.

Även om det är en film om Batman (och med någon som faktiskt gör rollen som Batman väldigt bra) så är det helt och hållet Jokerns film. De mest intressanta parterna är inte alla actionsekvenser, utan delarna med Jokern. Hans vansinne, hans sätt att göra sprida ondska och våld och att samtidigt skratta åt det är en fröjd för ögat. För första gången kan jag säga att Jokern är skrämmande. Den perfekt lagda sminkningen är nu utsmetad, hans lagda hår är nu tillrufsat och hans vita tänder är nu skitiga. Jag vet att det gör ont att säga det ibland, men Heath Ledger gör rollen som Jokern så stark att till och med Jack Nicholsons tidigare Joker får passa sig.

Nu är filmen inte helt Ledgers förtjänst, alla är faktiskt genomgående bra. Visuellt sätt är den även strålande. Därför kan filmen liknas vid en människa. Medan visualiteten (effekterna) får utgöra skinnet och kroppen, så utgör allt det andra, utvecklingen av karaktärernas känslor, själen på människan. På så sätt blir filmen en väldigt levande upplevelse och långt ifrån en banal historia om en man i fladdermusdräkt.

När Heath Ledger tillsammans med resten i den underbara skådespelarensemblen får göra den nya Batman-filmen, så blir resultatet en storfilm som inte bara klår ut de andra storfilmer från biorepertoarens mest efterlängtade filmer - den håller fast dem och karvar ut ett flin i mungiporna på dem också.

····½

Inga kommentarer: