18 januari 2011

Eleganten från vidderna - filmen om Eddie Meduza (2010)

Originaltitel: Eleganten från vidderna - filmen om Eddie Meduza
Sverige/Färg/74 min

Regisserad av Andreas Brink

"NÄR NI SITTER OCH ROAR ER
åt nu och tycker det är fränt och kul och roligt, det är egentligen ett uttryck av ett barns ren, skära ångest." brukade Eddie Meduza, eller Errol Norstedt som han egentligen hette, säga det, när han beskrev den försvarsteknik han använde, när mobbarna plågade honom i skolan: att dra plumpa skämt.

Eleganten från vidderna - filmen om Eddie Meduza (2010) är dokumentären om Eddie Meduzas liv. I början kan man lätt totalt strunta i en dokumentär som denna och avfärda den som glorifiering av medelmåtta. "Musiker" som Onkel Kånkel and his kånkelbär och Björn Rosenström är knappast något som faller mig i smaken och det ska krävas ganska mycket, för att jag på riktigt ska börja intressera mig för vart musiken egentligen kommer ifrån. Däremot kan jag säga att jag är glad över att en Om jag ska vara ärlig, kan jag faktiskt säga att den äntligen kommit. Varför skulle då dokumentären om en av Sveriges mest onödigt provokativa artister, pionjären inom könsrocken och konungen av Sveriges raggar- och fulkultur, vara något jag faktiskt skulle längta till att få se?

Eddie Meduza är knappast förknippad med Sveriges finaste kultur och kommer aldrig nämnas i samma svängar som Carl Michael Bellman och Cornelis Vreeswijk. Dock tål att nämnas att han faktiskt bar en stor likhet med de Sveriges största. Inte nog med att han inte väjde för att sjunga om alkoholen och provocera, utan för att han faktiskt besatt en stor musikalisk talang. Meduza kunde spela allt från gitarr och piano, till dragspel och saxofon och kunde lätt lyssna på ett solo från en annan låt och ta ut den på gitarr. Han beskrivs även ofta som en man som kunde sätta sig ner och skriva en komplett låt precis på stället, inom loppet av några minuter. Att låtarna fick namn som Det kliar på kuken och Ge mig rövhål och handlade om att han ville ha en tjej med stora bröst eller om att stå och peta näsan var egentligen bara en slump.

Som jag nämnde, är det på ett vis tur att den här filmen kommer ut. Det är inte egentligen för att jag är ett enormt fan av Meduza och jag finner egentligen inte hans osmakliga, sjuka humor kul, men det är för att de sätter ljus på en av Sveriges kanske mest smutskastade och medvetet "overkliga" artist. Det är nämligen i separationen mellan alter egot Eddie Meduza och den verkliga Errol Norstedt, som dokumentären blir sevärd. Med hjälp av diverse sketcher och videoklipp från hemmet, till intervjuer och gamla utklipp från tidningar och annat, lyckas man påtagligt fånga Meduzas liv, förhållanden och framgång, från dess allra högsta topp, tills dess djupaste dal. Vi lär oss om hur mobbad Norstedt blev under de ständiga flyttningarna och byten av skola och varför denna Elvis-älskare egentligen, mer eller mindre, blev tvungen att göra den råa och skämtsamma musik han blev känd för. Ständigt försökte han visa sin mer allvarliga sida, den sida många av hans vänner kanske kände igen honom allra mest vid, men som aldrig riktigt fick chansen att nå ut. Vi får reda på hur pappa Errol var, hans hjärtknipande telefonsamtal till den dotter han övergivit i alla år och minnena hans son hade av att spela in de sketcher Meduza sysslade med.

Dokumentären har sina brister. Jag hade velat veta mer om hur Norstedts barndom var. Som en vän till honom nämnde, så var Norstedt egentligen en väldigt trevlig och smart människa, men som antagligen blev som han blev på grund av sin virriga barndom. Det är anekdoterna om den misshandlande styvfadern, mamman med alkoholproblemen och känslan av ensamhet i barndomen jag ville åt i Errol. Jag vill inte vältra mig i misären, utan snarare få reda på vad det var som gjorde att Errol Norstedt kom att stå på scenen full och sjunga om erektion, när han istället kunde bli den Little Gerhard han drömde om som barn. Norstedt var tydligt en man som satt inne med en väldans massa känslor, som rörde allt från självdestruktivitet till glädjen över att få folk att skratta, och jag hade på ett sätt velat se ett närmare porträtt av Errol Norstedt. Det skulle bli svårt, men det hade kunnat gå.

Liksom många självdestruktiva själar (Arthur Rimbaud, Jim Morrison, Nick Drake, med mera), är det alltid svårt att sätta fingret på personen. Överhuvudtaget är det svårt att sätta fingret på någon, eftersom en människa är så mycket mer än en mening. På just samma sätt är Errol Norstedt så mycket mer än E. Hitler och Dunder å snus. Det är just därför jag hade velat se ännu mer av personen Errol, vem han var och vart han kom från, innan det blev Meduza, innan det blev Nowles, innan det ens blev den endimensionella karaktär vi lärt känna i pressarna idag. I det virrvarr när det begav sig, skulle nog detta blivit lättare sagt än gjort. Errol Norstedt är trots allt mannen som beskrevs som han som hade 10 olika personer i sig, minst. Vad jag däremot vet, är att jag skulle velat se mer av den Errol som talade så varmt om att musik inte handlar om att bli känd; att det inte är det man ska vara ute efter. Att bara kunna behärska att spela ett instrument, sade han, är just det som är det fantastiska. 3/5

6 kommentarer:

Anonym sa...

It is through the use of this medium that they wish to make in roads in the communications market.
Purchasing used press will also save you considerable amount of money.
It is one of those helpful and useful addiction that
every man and woman should have. That’s why,
while drafting ads for newspapers selling or buying a property,
make your USP as your headline. Once the symphony
begins, Paul loses himself in the sound as he had in the stuff exhibited in the picture gallery.


Look into my homepage - click here

Anonym sa...

If there's give in the stakes or the form, neither of them are doing their jobs correctly. Despite the fact that it uses concrete, an unfriendly environmental material, it has a few advantages over tires and shares most of the earthship advantages. And when we would cut for the plumbing work, I had to patch around that and make it solid.

Anonym sa...

Whether you are searching for specialty styling products
or specific Loreal hair products, you are
sure to find what you need. Habits die hard and whatever your regime has been in the past, you do need to
have a good look around at what is on offer for different hair
types and textures. A well groomed woman will look to her hair and makeup first and a poll of 3,000 females across the UK revealed
that about 44% feel attractive if they are having a good hair day, this compares to 16%
who felt pleased with their appearance if good teeth gave them that winning smile.

Anonym sa...

You should generously massage your head with this oil at night
for flaunting a high quality curls next day. As well as in this article
I am going to explain why and how to use it to cultivate hair - According to dermatologist Marianne ODonoghue its the most proven supplement for growing a
prolonged mane. com/hair-growth-products-top-things-to-know-before-purchasing-a-product ]hair growth products visit our website howtomakeyourhairgrow-fasterandlonger.
When choosing a treatment for your own hair, pick something organically grown or natural as opposed to something fabricated.
* Lavender Oil — prevents further hair loss and improves the health and quality of the hair.


my web page hairstyles for women

Anonym sa...

At that time, I was a very ordinary promoter at a small company,
of course, I earned not much money which was just enough to support myself.
Unlike many other medical facilities, the Fayette Chiropractic
Center offers walk-in therapy. Katz helps clients find
relief from the pain without resorting to medications or invasive procedures.
If you have a personal injury legal matter, a dog bite or if you’ve lost a loved one in
a wrongful death accident, call the Law Offices of R. Her new Bluetooth Headset is
obviously the latest model.

My website: Andesic

Anonym sa...

Pilots complete flights for their airline, using their simulator,
either online (using a network such as Sim - Miles) or offline,
and then file a pilot report. Solution Options: It was decided to use a web services simulator to
simulate the exact functions of a web services backend.
The End of Military Flight Sim Pro With this program you
can take advantage of the military aspects of the game, landing and takeoff
of an airplane taking includes carrier. As with most of the electronics, the main enemy of golf simulator is the
dust. Retain on your own and these you enjoy in the
gaming.