9 juli 2007

Donnie Darko


Originaltitel: Donnie Darko
USA 2001

Regisserad av Richard Kelly
Skriven av Richard Kelly
Skådespelare: Jake Gyllenhaal, Maggie Gyllenhaal, Holmes Osborne, Daveigh Chase, Mary McDonnell, James Duval m.fl.

Handligen är om att Donnie (Jake Gyllenhaal) är en trubbelmakande liten tonåring som ständigt hamnar i trubbel. Men plötsligt en kväll möter han en stor talande kanin som heter Frank. Frank blir vän med Donnie och manipulerar honom till att begå brott, för att hjälpa honom överleva något mycket märkligt...

Mycket bra skådespeleri. Där ser vi syskonen Gyllenhaal där de ständigt kommenterar varandra. Detta var Richard Kellys första film. Mycket dynamik med en icke linjär berättarteknik. Trots allt blir det svårare och svårare att förstå när det närmar sig slutet. En psykotisk och väldigt unik film också. Det är ju inte varje dag du ser en jättestor kanin som manipulerar på TV-skärmen.

Denna film visar exakt hur det amerikanska typiska samhället ser ut som. På utsidan är det vackert och på insidan är det mer gotiskt. Denna filmen har fått en kultstatus och det förtjänar den självklart. Den är storslagen och nyskapande. Ifall du vill se filmer med yngre Jake och Maggie Gyllenhaal, se den här. Jag gillade den även ifall slutet var allt krångligt. En liten indiepärla.

····




4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar den här filmen. Den är underbar. Men första gången man ser den så fattar man inte så mycket. Man behöver se den i alla fall 2 gånger. Och min syster, som för övrigt är världens största Donnie Darko fan säger att man måste läsa boken om tidsresor som förekommer i filmen, som går att läsa på internet. Vart vet jag inte, men jag vet att den finns där ute någonstans.

André Hermansson Gogola sa...

Jo, Det förklarar nog mer.

Anonym sa...

Precis som mowl sa, man måste verkligen se den minst två gånger. Och om ni hittar boken om time-travel, snälla länka till den på bloggen någonstans.

Vito Gogola sa...

Exakt! Den där boken vill jag väldigt gärna läsa!