17 augusti 2007

Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)

Originaltitel: Lock, Stock and Two Smoking Barrels
STORBRITANNIEN / FÄRG / 107 min

Regisserad av Guy Ritchie
Skriven av Guy Ritchie
Skådespelare: Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Nick Moran, Jason Statham, Steven Mackintosh, Nicholas Rowe m.fl.

GUY RITCHIE GJORDE ÅR 1998 revolution. Han skapade det perfekta manuset, innehållande de mest underbara karaktärerna, soundtracket, scenerna. En blick in i småskurkarnas vardag on the crappy side of London town.

Fyra småtjuvar samlar ihop 25 000 pund vardera och lägger ihop dem för att en av dem, Eddie (Nick Moran), ska få spela poker mot porrkungen Hatchet-Harry. This Eddie är en riktig höjdare på poker och de fyra är säkra på att kunna spöa Harry m.fl. Med hjälp av sin trogna lakej, Barry the Baptist fuskar sig Harry till segern. Efter att Eddie försökt bluffa och satsat mer än han kunde gå i god för. Detta gör att Eddie och de andra tre blir skyldiga Harry 500.000 pund och har en vecka att få ihop det. Vännerna spelas av Jason Statham (The Transporter (2002), Snatch. (2000)), Dexter Fletcher (Topsy-Turvy (1999)) och Jason Flemyng (Layer Cake (2004), Mean Machine (2001)).

DET SOM GÖR DEN HÄR FILMEN så bra och originell är alla småsaker. Den engelska cockney-dialekten, flertal citat, alla figurer som har en särskild genomtänkt image och tankesätt, bakgrund. Allt blir så fruktansvärt säkert och genomtänkt. Förhållandevis okända skådisar som gör ett riktigt hästjobb med sina roller. Min egen favorit är Rory Breaker, en svart maffia-boss med afro-hår. Alla har sett filmer som direkt efter får en att känna, den vill jag se igen, den kommer jag aldrig glömma. Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) är precis en sådan film. Har ni sett Snatch. (2000) ska ni se den här, den är Ritchies guldkorn och hans original. Man blir verkligen "kompis" med alla karaktärer och man känner att alla är så förbannat coola och att alla borde "vinna". Vinnie Jones gör en riktigt bra rollprestation som Big Chris, en av Hatchet-Harrys' gorillor (han gör i stort sett samma roll i Snatch. (2000)). En kul grej med Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) är att Guy Ritchie inte använder sig av några kvinnor i rollerna. Finns endast ett fåtal. Samma sak i Snatch. (2000) och Revolver (2005). Det krävs nästan att man ser den här filmen fler gånger, för varje gång upptäcker man nya och roliga saker, man märker citat och hur karaktärerna driver ironiskt med varann.

Summa, sumarum; En film som länge legat mig mycket varmt om hjärtat och som jag mer än gärna delar med mig av.

·····

1 kommentar:

Vito Gogola sa...

This movie sounds appealing. :)