16 januari 2011

Guds stad (2002)

Originaltitel: Cidade de Deus
Brasilien och Frankrike/Färg/130 min

Regisserad av Fernando Meirelles och Kátia Lund
Skriven av Paulo Lins och Bráulio Mantovani
Medverkande: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Phellipe Haagensen, Douglas Silva, Jonathan Haagensen, Matheus Nachtergaele m.fl.

EN GANGSTERFILM FRÅN BRASILIEN?
Låter sådär lockande kanske, om man vill se en gansterrulle tar man ju första bästa filmen med Robert De Niro. Men efter att ha sett denna film behöver man inte göra det längre. Den här kompletta filmen är inte bara sjukt bra utan också hemsk, cool men framförallt det bästa, baserad på en sann händelse. Det blir som en helt annan film när den är baserad på en sann händelse. Jag kunde dock inte förstå att allt i filmen har hänt på riktigt, för att händelserna i filmen är som påhitt. Det är så brutala scener, händelserna i filmen skulle lika gärna kunna vara påhittade. Men nu är dem inte det och bara det är en anledning att se filmen. Det är inte ofta man får se en ungdomsfilm såhär bra, framförallt på portugisiska. Jävligt ballt språk för övrigt.

Handlingen i filmen är ganska så invecklad. Filmen utspelar sig från år tionde till årtionde med start från 60-talet. I varje årtionde handlar det om olika personer och deras historia, men själva huvudpersonerna är då Buscapé (Rodrigues), Bené (Haagensen) och Zé Pequeno (Firmino). Dem här karaktärerna får man följa från när dem är små tills dem blir stora, hur de, från att vara små banditer, väljer att fortsätta med det livet eller gå en egen väg.

En färgstark och känsloladdad historia som väcker nyfikenhet om vad som hände i kåkstaden utanför Rio. Jag tror inte jag är ensam om att ha googlat upp händelserna efter sett filmen. Det är ju inte normala händelser, utan det är brutala knarkuppgörelser. Personen Zé Pequeno börjar att döda människor när han bara är åtta år och fortsätter med det. Raketen går sin egen väg, liksom Benny. 4½/5

Inga kommentarer: