12 februari 2011

Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay (2008)

Originaltitel: Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay
USA/Färg/107 min

Regisserad av Jon Hurwitz och Hayden Schlossberg
Skriven av Jon Hurwitz och Hayden Schlossberg
Medverkande: John Cho, Kal Penn, Rob Corddry, Jack Conley, Roger Bart, Neil Patrick Harris m.fl.

OKEJ, ÄNNU EN STONER-FILM
här på Movie Burger och jag älskar det! Uppföljaren till sanslösa Harold & Kumar Go to White Castle (2004), Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay (2008) (livlig fantasi när det kommer till titlar), är faktiskt ännu mer sanslös. Varför och för vilka människor, är dock en helt annan femma.

Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay har en kvalitet jag uppskattar i en film: när filmen inte tar sig själv på för stort allvar. Jag vet att nämnt detta i ett flertal recensioner redan, men faktum är att när man nyss kämpat sig igenom en hel del vecka av jobb eller skola, så finns det nästan inget skönare än att se en riktigt rolig film. Detta gör ju givetvis att man "går miste" om tyngre filmer som Pansarkryssaren Potemkin (1925), men detta gör helt enkelt Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay till lite av en typisk fredagsfilm; då är man trött och vill slappna av, på lördagen har man vilat och är redo för tyngre mästerverk. Detta beror dock helt på sin egen sinnesstämning, givetvis.

Nog om min fredagsfilmsanalys. Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay tar vid precis där ettan tog slut. Harold och Kumar ska åka till Amsterdam och röka på, innan Kumar får den lysande idén att röka på på flygplanet. Folk misstar honom för terrorist och hans bong misstas för en bomb. De båda åker in på Guantanamo, där de flyr och där börjar filmen, en minst sagt galen resa, med många möten med mystiska figurer och udda scenarier.

Även om jag känner att Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay går över gränsen många gånger (något som jag antar förstör intrycket av filmen för en del som ser den), går det inte att bortse från att den faktiskt är mycket roligare än första. Manusskribenterna från första filmen har här fått regirollerna och har således antagligen gjort filmen och dess karaktärer precis som de själva vill. Det blir en väldigt snuskig, stundtals blodig och pårökt tripp, men det blir väldigt kul.

Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay är en lysande fredagsrulle, som helt enkelt är väldigt kul. Neil Patrick Harris bjuder på sig själv, det är massa snygga tjejer, väldiga dumheter, Kal Penn ser fortfarande lite svullen ut och är stundtals överdrivet "skön" och det blir Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay, som jag faktiskt (utan dess cineastiska värde) kan kalla en riktigt lyckad komedi. Njut! 3/5

Inga kommentarer: