16 augusti 2007

Rocky (1976)

Originaltitel: Rocky
USA / FÄRG / 119 min

Regisserad av John G. Avildsen
Skriven av Sylvester Stallone
Skådespelare: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers, Burgess Meredith, Thayer David m.fl.

SYLVESTER STALLONE ÄR, eller var i alla fall, namnet på allas läppar. Han är känd världen över, med flera titlar bakom sig, båda bra och dåliga. Men egentligen finns det en film som Stallone har sig själv att tacka för att han skrev manuset till och sålde under kraven att han skulle spela huvudrollen. Vore det inte för denna film, Rocky, så skulle han med all säkerhet bara ha varit en liten B-filmsknutte som aldrig nämns i eftertexterna, med filmer som Cannonball!, Klute - en smart snut och Bananas och med lite större roller i filmer som Tjallaren, Adjö till gänget, Snacka om trubbel, Death Race 2000, Kör hårt, Marlowe och porrfilmen The Party at Kitty and Stud's, eller Italian Stallion, som den nu är mer känd som. Även om det var en hyfsad meritlista, så var det mesta dåliga filmer som han fick ha huvudrollen i, medan bättre, mer påkostade filmer gav honom roller som inte ens nämndes i eftertexterna.

Rocky, en förhållandevis dumt muskelberg, fast med ett hjärta av guld, försörjer sig på att vara gorilla åt en liten tarm som ger honom olika uppdrag, såsom att slå till folk för att de inte betalat skulder. Hans intresse är att boxas och gör det med jämna mellanrum, med gymnastiksalsägaren Mickey som ständigt skäller och tjatar på Rocky. Det handlar om en man som vill få sitt stora genombrott här i livet, men som på något sätt trampar på samma ställe i det kvarter han bor i. Plötsligt startar boxarlegenden Apollo Creed ett PR-jippo för att förstärka sin image och väljer att boxas med okänd boxare som ingen hört talas om. Rocky Balboa, såklart. Rocky ser det som sin stora chans och det är det filmen handlar om. Innan han fått erbjudandet, träningen under inbjudandet och sedan matchen, fast med en hel del annat inlindat, såsom kärlek.

Skådespelet är genomgående bra, speciellt av Stallone, men även av Talia Shire och Burt Young. Carl Weathers gör en något ansträngd, men trovärdigd bild av en illröd coach som upplevt sina bästa dagar.

ROCKY ÄR EN FILM MED ett rätt klichémässigt tema. En okänd man får en chans på miljonen, men Rocky är faktiskt något så mycket mer än bara en kliché. Filmen bär på ett budskap om självsäkerhet, "att aldrig ge upp" och ge allt vad man har. Stallone var, såsom Rocky, en på miljonen. Stallone var själv en väldigt okänd skådespelare innan Rocky och inte alls lika känd som efter Rocky. Stallone tog världen med storm med denna film och ryckte upp sig själv ur okändheten och blev då mannen på allas läppar. Alla ville veta mer om Stallone och de fick dem, med succér som Rambo och ytterligare Rocky-uppföljare.

Det här är en mycket tänkvärd film om vit medelklass, om vardagliga problem, om drömmar och att hålla sig fast vid drömmarna. En klapp på axeln, "ge aldrig upp". Nog för att vi hört de flera gånger, men det behöver höras. Rocky är en underbar film med ett ädelt budskap om att kämpa för att komma dit man vill, och tro mig, det behöver världen veta.

····½

1 kommentar:

batti sa...

Japp, jag njöt ;-)

Såg att länken till er sida har hoppat bort från min sida. Ska ta och lägga tillbaks den igen.