7 december 2007

På smällen (2007)

Originaltitel: Knocked Up
USA / FÄRG / 133 min

Regisserad av Judd Apatow
Skriven av Judd Apatow
Skådespelare: Seth Rogen, Katherine Heigl, Paul Rudd, Leslie Mann, Jason Segel, Jay Baruchel m.fl.

DEN ROMANTISKA KOMEDIN är kanske en av världens mest vanliga genrer. Det medför att genren lyckas framkalla en hel del mästerverk, men även filmer som man bara önskade inte fanns. När jag såg Judd Apatows The 40 Year Old Virgin (2005) så blev jag positivt överraskad av den originella handlingen och det glasklara skådespelet. Ändå kände jag att filmens helhet var rätt intetsägande och namnet Judd Apatow fastnade inte på minnet. Nu, två år senare, är Judd Apatow tillbaka med På smällen (2007). Filmen har, såsom The 40 Year Old Virgin, en någorlunda sexuell handling. Medan The 40 Year Old Virgin handlade om en 40-årig oskuld, så handlar På smällen om ett par som efter en våt kväll har oskyddat sex, vilket medför att kvinnan blir gravid.

MANNEN, vid namn Ben (Seth Rogen) och kvinnan, vid namn Alison (Katherine Heigl) är helt olika. Ben är en nörd som, med sina vänner, driver en slags IMDb-hemsida. Fast istället för att, som IMDb gör, visa en skådespelares filmografi, visar hans hemsida när och var i en film skådespelaren är naken. Förutom detta nöje till jobb röker han gräs och snackar skit med sina polare. Alison är en karriärsinriktad TV-kvinna som just fått chansen att vara programledare. En kväll går Alison tillsammans med sin syster Debbie till en klubb. De blir insläppta och träffar då där Ben och hans polare. Tack vare alltför mycket öl och sprit dör diverse hjärnceller i Alison och Bens hjärnor och de hamnar i säng med varandra, oskyddat. Efter denna passionerade kväll kommer de båda inte ihåg nånting från händelsen och fortsätter med sina liv. Tills Alison upptäcker sin graviditet, vill säga...

PÅ SMÄLLEN är den typen av filmen jag dömer av första intrycket. Det ska man aldrig göra. Min förutfattade mening var att På smällen skulle bli ännu en osmaklig svinrulle för folk som i sinnet fortfarande är i puberteten. Men icke. På smällen må hantera ett relativt känsligt ämne, men på ett smidigt och faktiskt rätt oskyldigt sätt. Karaktärerna är genomarbetade och skådespelet är felfritt. Hos Bens polare finns en hel del överspel, men just för att de är svinaktiga tölpar funkar det som smort och gör det egentligen bara roligt. Dessutom är underskattade Paul Rudd med i filmen, vilket bara höjer på betyget.

ÄR MAN EN RIKTIG CLIFF-HANGER när det kommer till varma kärlekskomedier så är På smällen faktiskt smått otrolig. Med återkommande fräckisar, klockrena dialoger, varma karaktärer och med en stor del originalitet är filmen lite, lite, lite som den dos glädje jag kan tänka mig att man får då man för första gången blivit mamma eller pappa.

····

Inga kommentarer: