9 juli 2007

Clueless


Originaltitel: Clueless
USA / 1995 / 97 min

Regisserad av Amy Heckerling
Skriven av Amy Heckerling
Skådespelare: Alicia Silverstone, Stacey Dash, Brittany Murphy, Paul Rudd, Donald Faison, Elisa Donovan m.fl.

När jag tänker på ordet "tonårskomedi", så tänker jag direkt på sådana där skräpfilmer som gick direkt till DVD (eller gick på bio också, förresten) och som innehåller omogna, pubertala skämt med kassa manus och dåliga skådespelare. I all denna ständiga inmatning av just sådan här tonårskomedi, så är det ju rätt klart att det blir bilden. Dock finns det undantag, som Clueless. Medan den är som vilken tonårskomedi som helst, så driver den även med tonåringar och framförallt 1990-talets tonåringar, med regissören Amy Heckerling bakom spakarna. Ni kommer säkert ihåg Häftigt drag i plugget och den här filmen är ungefär likadan, bara att sex inte är ett lika stort ämne, utan mer om kärlek och att göra goda gärningar.

Filmen handlar om Cher och Dionne (båda uppkallade efter sångerskor) som lever det lyxiga tonårslivet, där de då är de mest populära och glamourösaste eleverna på skolan. Av en händelse får de för sig att göra goda händelser och då nörden Tai (Brittany Murphy) börjar i klassen ser de det som en kul uppgift att snygga till henne så att hon får killar efter sig.

Manuset är inte världens bästa. Det är snarare karaktärerna som sitter bra i den här filmen. Alicia Silverstone passar som hand i handske med rollen som den smått dumma Cher, som filmen handlar mest om. Jag kan faktiskt säga att det finns omedvetna likheter med den här filmen och De Hänsynslösa. Båda filmerna bär på en förhållandevis tunn handling, men lyfts upp av djärva dialoger, bra karaktärer och kemi, som gör att man ändå vill se vidare. Gång på gång berättar Cher någonting utifrån berättarröst, en given favorit är: "Searching for a boy in high school is as useless as searching for meaning in a Pauly Shore movie."

Det här är en tonårskomedi, okej? En slags blandning av tonårskomedi och chick flick och där kommer den stanna, men för just dig som gillar de här sorters filmer och vill unna dig någonting mer än Eurotrip, se den här, som faktiskt är snäppet bättre än majoriteten tonårskomedi på "Nyheter"-hyllan i din närmaste hyrbutik.

···

Inga kommentarer: