15 november 2010

Team america - världspolisen slår till igen (2004)

Originaltitel: Team America: World Police
TYSKLAND OCH USA/Färg/98 min

Regisserad av Trey Parker
Skriven av Trey Parker, Matt Stone och Pam Brady
Medverkande: Trey Parker, Matt Stone, Kristen Miller, Masasa Moyo, Daran Norris, Phil Hendrie m.fl.

TROTS DE GROVA SKÄMTEN
i South Park (1997), är Matt Stone och Trey Parker oerhört älskade och pionjärer på sitt alldeles egna vis. Det är dåligt gjort och det skojas om allt (och då menar jag allt), men ändå finns det, på något bisarrt vis, ändå en sensmoral i South Park, som aldrig upphör att greppa tag i en.

Med Team america - världspolisen slår till igen (2004) har de kanske inte lagt ner allra mest arbete på den typen av sensmoral, även om den till viss del känns av. Istället känner man dock igen sig i samma humor och hur det är gjort. Som de själva berättat, gick de ännu ett steg tillbaka i historien. Medan South Park var häpnadsväckande dåligt gjort när det kom 1997, så har man här använt sig av, förr så populära, marionettdockor. Även om konceptet är gammalt, får vi en moderniserad, mer välgjord variant av marionetter. George Clooney, Matt Damon och Alec Baldwin (bland andra) figurerar som dockor och vi erbjuds, rent utsagt, remarkabla miljöer, allt i miniatyrformat.

Filmen handlar om ett anti-terroriststyrka, Team America, som är där, för att, i princip, rädda världen. En i organisationen dör och de väljer att rekrytera en berömd Broadway-skådis. Vi erbjuds överdrivet våld, kärlek, kändisar och docksex (ja, faktiskt), då Team America ska strida mot terrorismen i världen. Även om filmen dränks i absurda sexskämt och andra oanständigheter, kan man dock känna en underliggande satir och det är inte svårt att se likheten mellan Team America och den enorma skada de vållar när de "räddar" världen och de styrkor som faktiskt for till såväl Irak, som Afghanistan. Det blir dock aldrig överdrivet allvarligt eller svulstigt, utan hålls alltid på samma skruvade nivå som skaparnas South Park.

Eftersom just filmen är ganska oanständig och barnslig av sig, förlorar den också på det. Det finns ju faktiskt en gräns för när det inte är kul längre och på så sätt funkar South Park många mil bättre, än Team america - världspolisen slår till igen. Vidare mästerlig är den inte och framför detta, skulle jag mycket hellre vilja plöja igenom de allra bästa avsnitten, i South Park. Här har Stone och Parker dock lyckats göra en ganska underhållande rulle (inte minst för att allt är med dockor!). Det är tydligt att det är sån här typ av film och humor Stone och Parker älskar och vill syssla med och jag tänker katten heller stoppa dem. 2½/5

Läs den kortare versionen
här.


1 kommentar:

André sa...

bra recension vitor!