11 april 2010

Håll ut, Hopper!

NYHETEN OM DENNIS HOPPER har knappast undgått några medier. 29:e oktober förra året rapporterade Hoppers manager att Hopper hade diagnostiserats med prostatacancer. Idag, sådär sex månader efter, har hans tillstånd inte förbättrats. Kraftigt avmagrad och svag, kan han inte få mer cellgiftsbehandling. Läkare menar att han, på sin höjd, bara har veckor kvar att leva. Mitt i smeten går han också genom en skilsmässa med sin fru Victoria. Trots dessa nederlag, visade Hopper, som den hoppingivande person han verkar vara, ett leende på läpparna, då han mötte sina beundrare i Hollywood, där han mottog en stjärna på Walk of Fame.

Vi lever i en tid som kantas av cancer. Stora namn som Farrah Fawcett och Patrick Swayze har avlidit på grund av det stora C:et, för att inte nämna alla de som inte ägnar sitt liv åt filmen, utan även den vanliga trebarnsmamman eller nio-till-fem-arbetaren. Cancer är antagligen en av de vanligaste dödsorsakerna och lämnar många plötsliga, tragiska sår hos vänner och bekanta. Hur tragiskt det dock är, så antar jag väl att det är det som kallas livets gång. Något så stort som livet kan komma till sin ända, bara tack vare en liten, obetydlig knöl man aldrig uppmärksammat tidigare. Om den dagen kommer, då någon finner ett botemedel mot cancer, så kanske vi kan minska dessa oanade infall av död, men än så länge kanske man får vara realistisk och inse att, rätt och slätt, sånt händer och hur beklagligt är inte det?

Dennis Hopper har medverkat i ett flertal bra filmer och är antagligen bara en bit av den äldre generationen, tillsammans med bland annat Jack Nicholson, som kom att prägla det kommande film-USA vi känner till. Vi hoppas ändå, hur illa det än ser ut, att det kanske finns en gnutta hopp trots allt, i vad som ändå verkar vara ett oändligt, evigt mörker.

Källor:
Aftonbladet

2 kommentarer:

Anonym sa...

Existentialistisk Movieburger!

Gillar verkligen Dennis Hopper. Han hör till de fortfarande levande amerikanska skådespelare som verkligen förtjänar en kultstatus och också har en.

De rollerna som imponerat mest på mig är de han gjort i sina två bästa filmer: Apocalypse och, naturligtvis, Blue Velvet.

Vito Gogola sa...

Har inte sett "Blue Velvet" tragiskt nog, men hans roll i "Apocalypse Now" är onekligen grym!