15 april 2010

Troja (2004)

Originaltitel: Troy
MALTA, STORBRITANNIEN OCH USA/FÄRG/163 min

Regisserad av Wolfgang Petersen
Skriven av Homeros och David Benioff
Medverkande: Julian Glover, Brian Cox, Nathan Jones, Adoni Maropis, Jacob Smith, Brad Pitt m.fl.


WOLFGANG PETERSEN regisserade kritikerrosade U-båten (1981), en film jag hört mycket gott om. Därför var det svårt att, vid första anblick på omslaget, anta att Troja (2004) skulle vara något av samma kvalitet. Nog för att flera bra skådespelare medverkar, men exempelvis Brad Pitt tenderar att bara fylla ut sin roll som inoljad sexbomb när det kommer till denna typ av film och inte en lite mer ingående skådespelartolkning.

Troja är baserad på Homeros Iliaden, men även, till viss del, Vergilius Aeneiden, och följer historien om det trojanska kriget och den berömda trojanska hästen. Brad Pitt spelar den mytomspunna krigaren Akilles, medan Eric Bana spelar Hektor och Orlando Bloom Paris. Som jag tidigare nämnt, så tenderar såväl Pitt som de andra skådespelarna att utforma sitt skådespel till en slags halvmesyr, bara för att manuset är dåligt. Visserligen är manus A och O för en bra film, men borde det inte ses som en utmaning för skådespelaren att faktiskt göra något verkligt bra, av ett halvtaskig manus? Filmen klarar sig tack vare att den baseras på de storslagna verken, men eftersom den verkar ha gått igenom ett slags Hollywood-filter blir det aldrig särskilt djuplodande eller gripande. Den känns förvisso ganska underhållande (filmens miljöer är en stor fördel), men blir, efter ett tag, ganska tråkig.

Älskaren av Homeros verk kommer, för övrigt, hitta en hel del förändringar från boken. Flera av dem involverar spoilers, så jag kommer inte rabbla upp dem, men hursomhelst skiljer den sig en del. Detta är väl antagligen för att göra filmen så bred som möjligt, då Homeros verk innehåller ganska grymma element.

Till filmens fördel, så har Peter O'Toole tagit sig rollen som Priamos. För övrigt finns, som sagt, en hel del fina miljöer och även bra actionsekvenser (framför allt den där Paris möter Menelaos i en duell). Det är aldrig en död sekund rent bildmässigt, men filmen har tyvärr ingen vidare stor själ och det framgår tydligt att det kanske inte var Petersens vision heller. En liten nedkortning i manus, samt ett mer äkta framförande från skådespelarna, hade resulterat i en bättre film, framför allt för att ge Iliaden en mer rättvis tolkning. Nu blir det mest en del bra actionsekvenser, men tyvärr inget särskilt att hänga i julgranen. 2/5

Inga kommentarer: