29 juni 2010

Bröllopsfotografen (2009)

Originaltitel: Bröllopsfotografen
SVERIGE/FÄRG/113 min

Regisserad av Ulf Malmros
Skriven av Ulf Malmros
Medverkande: Björn Starrin, Kjell Bergqvist, Tuva Novotny, Johannes Brost, Lotta Tejle, Tomas Tjerneld m.fl.

EFTERSOM JAG SJÄLV har en koppling till Värmland, blir Ulf Malmros Bröllopsfotografen genast ganska lustig att se på, inte bara för den grova värmländskan, men även för alla karaktärer i filmen, med hårdrockaren Robin i spetsen. Robins jobb består mestadels av att fota bröllop och en dag får han idén att starta en firma som specialiserar sig på bröllopsfoton, något som leder den mjuka värmlänningen in i Stockholms allra värsta överklass.

Berättelsen om Robin och hans träff med överklassfolket (och sedermera förändring till överklassen) bär liknelser med en annan ny svensk film, nämligen Snabba Cash (2010). Pistoler och knark förekommer inte, men istället får vi se en man från landets transformering, ju mer han befinner sig i de rika kretsarna, något som oftast bara bottnar i hans egna lögner riktade åt han själv. Robin spelas av Björn Starrin och är helt okej som den sköna värmlänningen, men de som, i mina ögon, briljerar allra mest är Johannes Brost som spydiga överklassnissen Claes och Kjell Bergqvist som misslyckade skådespelaren Jonny. Medan Brost övertygande äcklar en med sitt porträtt av en självcentrerad snobb, gör Bergqvist visserligen samma roll igen (bitter gubbe som säger fräcka saker), men det är gjort med en såpass självförakt, att det blir svårt att inte ta karaktären åt sig.

Tuva Novotny spelar Claes dotter Astrid och gör det, som vanligt, bra, men själva samspelet mellan Starrin och Novotny är inte precis utmärkt. Som man ganska snabbt förutspår, börjar en kärleksrelation spira mellan överklassdottern och den snusande hårdrockaren och vissa stunder känns det ganska äkta, men alltför många gånger blir det någon slags blandning mellan fransk puttinuttig romantik och svulstig kärleksfilm á la Hollywood. Konstiga oljud i bakgrunden i samband med scenerna med de två gör inte saken bättre. Tyvärr blir det lite av filmens ankare. Filmen dras ner och står still.

Dock tål att sägas att Bröllopsfotografen är en kul film, som är värd en titt. Trots den tveksamma kärleksrelationen och ett ganska futtigt slut, finns där, förutom komiska karaktärer, även en lysande teknisk aspekt och faktiskt ett ganska viktigt budskap. 2½/5

Inga kommentarer: